Renovering

Modernisering af gammelt 70'er hus

70’erne var en spændende arkitekturhistorisk periode, og mange nye familieboliger blev bygget i den årrække. De fleste har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med et 70’er hus og oplevet nogle af dets klassiske kendetegn: for eksempel de klassiske gule mursten, bredde skydedøre og store græsplænehaver. Velbevarede 70’er huse kan nemt føles som hyggelige portaler til en anden tid i historien, men det betyder ikke at de ikke har potentiale til at moderniseres. Tværtimod.

I denne case kan du læse om en børnefamilie fra det nordlige Sjælland som drømte om at få lavet en større modernisering af deres 70’er bolig. Dette skulle blandt andet ske i form af en tilbygning ud til haven. Det oprindelige hus var flot, men det havde efterhånden mange år på bagen og var begyndt at se en smule slidt ud. Familien kontaktede os derfor og bestilte to af vores pakkeløsninger: Arkitektonisk Udvikling og Byggeansøgning.

Det var vigtigt for familien at den moderniserede bolig skulle bevare så mange af det oprindelige hus’ særtegn og 70’er æstetik. Efter kommentarrunderne fik vi udarbejdet tre løsningsforslag og en endelig skitse til familien. Vi lagde stor vægt på at alle løsningsforslagene skulle have dette i fokus, og hvert forslag har derfor bevare så mange af de oprindelige materialer som muligt.

Du kan se de tre designforslag, deres tilhørende plantegninger og den endelige skitse i denne artikel. Læs med her!

 

Den eksisterende bolig

 

Designforslag 1
Pergola og rummeligt køkkenalrum

I dette første designforslag ses en bolig hvor de klassiske gule murstensvægge er blevet bevaret i husets sider, mens facaden ud imod haven har fået et mere moderne look. Det store udhæng og terrassevæg er blevet beklædt med sort træ hvilket skaber en stor kontrast til den resterende del af boligen.

Udhænget er blevet lavet i form af en indbygget pergola, og det tæller derfor ikke med i husets samlede bebyggelsesprocent. Dette er særligt smart da familien så har flere muligheder for at bygge andre ting ind på grunden uden at komme i konflikt med lokalplanen.

På plantegningen kan man også se hvordan det store køkkenalrum og stue begge er omringet af store vinduespartier. Dette giver en masse naturligt lysindfald til boligen og sikrer et godt indeklima. Der er ligeledes blevet gjort plads til et pejserum for at sikre mulighederne for indendørs hygge i de kolde vintermåneder.

Designforlsag 1 opsummeret

  • Sort træfacade
  • Moderne kontrast mellem den sorte facade og de gule murstensvægge
  • Pejserum
  • Pergola
  • Stort køkkenalrum med masser af naturligt lysindfald

 

 

Designforslag 2
Naturligt terrasseoverdæk og fremskudt køkkenalrum

I designforslag 2 ses den samme moderne kontrast mellem de gule murstensvægge og den sorte træfacade. Terrasseområdet er ligeledes blevet bevaret, men køkkenalrummets areal er dog blevet fremskudt en smule ud mod haven. Dette skaber mere dynamik i udtrykket.

Det fremskudte køkkenalrum giver også terrassen et naturligt overdæk, og gør at køkkenet får flere muligheder for at fange sollyset.

Den tilbyggede del af boligen er blevet gjort en smule mindre end i forslag 1. I det første forslag fylder tilbygningen 23 kvadratmeter, mens den i dette andet forslag har fået fjernet cirka en fjerdedel af arealet. Denne tilbygning er derfor på 16 kvadratmeter, men eden har lige så gode muligheder for at udnytte pladsen som i det forrige forslag.

Designforslag 2 opsummeret

  • Moderne kontrast mellem de forskellige bygningsdele
  • Mindre tilbygning på 16 kvadratmeter
  • Fremskudt køkkenalrum
  • Gode muligheder for lysindfald i køkkenalrummet
  • Naturligt overdækket terrasse

 

Designforslag 3
Modernistisk struktur og stort terrasseområde

Designforslag 3 er en viderefortolkning af det modernistiske hus, og denne skitse drager mange paralleller til funkisstilen. Taget er blevet skåret en smule hvilket giver det en svag hældning. Huset får dermed en meget interessant og unik struktur. Den fremskudte del af boligen er derudover blevet gjort en smule mindre i størrelsen for at gøre terrasseområdet større.

Terrasseområdet har også her fået overdæk i form af en pergola. Den nye struktur beholder mange af det oprindelige hus’ grundprincipper, men tilføjer mere variation og dynamik i udtrykket.

Tilbygningen er blevet gjort en smule smallere i dette forslag, men er alligevel den største af de tre skitser. I dette designforslag er tilbygningen samlet set på 25 kvadratmeter, men dens struktur er markant anderledes end hos de to andre. Køkkenalrummet er for eksempel blevet rykket længere opad i plantegningen hvilket skaber plads til en stue som kan vende ud mod haven.

Designforslag 3 opsummeret

  • Stort terrasseområde
  • Skrå tagstruktur
  • Pergola
  • Stue med gode muligheder for lysindfald

 

Endeligt designforslag
Åbent spiseområde og skråtag

Efter en afsluttende kommentarrunde med familien, udarbejdede vi et endeligt designforslag som tager højde for det input de kom med undervejs i forløbet.

Rent strukturmæssigt minder det endelige designforslag meget om forslag 3, og man kan tydeligt se hvordan mange af de samme principper et gået igen. Det hældende tag er for eksempel blevet bevaret, og den fremskudte facade bevarer ligeledes mange af mulighederne for at nyde solen.

I det endelige forslag er den fremskudte stue blevet erstattet af et spiseområde. Dette giver god mulighed for at nyde sin morgenmad under morgensolen eller spise aftensmad i tusmørkets skær.

Det endelige designforslag opsummeret

  • Skråt tag
  • Overdækket terrasseområde
  • Fremskudt spiseområde
  • Gode muligheder for lysindfald i spiseområdet

Andre projekter