4 ting du skal overveje inden din tilbygning

Tilbygning

April 30, 2021

Terrasse, orangeri eller fællesrum - en tilbygning kan give din bolig et helt nyt udtryk og samtidig komme med nogle ekstra tiltrængte kvadratmeter. Det er dog også et større projekt at få tilbygget noget, og man skal derfor aldrig gå halvhjertet eller uforberedt ind i det. Man er nødt til at gøre sig en masse grundige overvejelser, før man kaster sig ud i at bygge nyt.

I denne artikel har vi samlet en liste over fem overvejelser som det kan være en god idé at gøre dig, inden du kaster dig ud i at få lavet en tilbygning. Så læs med her, hvis du går rundt med tilbygningssommerfugle i maven.

 

1) Hvilke behov skal tilbygningen dække?

Inden du giver dig til at bygge, skal du have overvejet hvad formålet med tilbygningen skal være. Så undgår du at ”bygge i blinde” og vil hele tiden have en rød tråd og et konkret mål til at guide dig igennem forløbet.

Er der tale om et ekstra fællesrum til den eksisterende bolig, for at få plads til når den udvidede familie kommer på besøg? Eller er tanken om et lækkert orangeri begyndt at lokke mere og mere? Det er vigtigt at du gør op med dig selv og de involverede parter, hvilket formål tilbygningen skal have, og hvad jeres behov helt præcist er. Så sikrer du dig at I får den bedst mulige løsning.

 

Tilbygget fællesrum

 

2) Er der penge at spare nogle steder?

Selvom det sjældent er en god idé at gå efter noget udelukkende af den simple grund at det er billigt, kan det være en god idé at overveje om der er nogle steder i ens tilbygning, hvor man med fordel ville kunne spare en krone eller to.

Er den for eksempel lidt større end man i realiteten har brug for at den er? Det kan være dejligt med lidt ekstra plads, især hvis man stadig kan holde sig inden for bebyggelsesprocenten, men en tilbygning koster i gennemsnittet 20.000 kroner per kvadratmeter, så man ville faktisk kunne spare så meget som 60.000 kroner ved bare at gøre den tre kvadratmeter mindre.

Vi har tidligere lavet en artikel med fem gode råd til måder man kan spare penge på sin tilbygning, så hvis du tænker at en mere økonomisk tilbygning er noget som lyder særligt attraktivt, kan du med fordel give artiklen et kig.

 

3) Hvad er reglerne for bebyggelser i dit boligområde?

Har du sat dig godt ind i lokalplanen? Det er en god idé at gøre, da den vil kunne fortælle dig alt fra hvor stor tilbygningen må være, til hvor tæt den må ligge på naboernes grund.

Man kan også risikere at komme i problemer, hvis man forsøger at bygge udenom lokalplanens anvisninger. Det er derfor essentielt at du på forhånd har sat dig ind i hvilke regler er gældende i lige netop dit område, inden du begynder at gøre dig tanker indenfor tilbygningstype.

Nybygget sommerhus

 

4) Hvilken æstetik skal tilbygningen have?

En tilbygning kan ikke undgå at ændre på grundens helhedsbillede. Man kan bygge til på mange forskellige måder: skal tilbygningen for eksempel være i samme stil som det eksisterende hus? Mere moderne? Mere gammeldags? Hvilken tagtype skal den have? Der er mange måder at få tilbygningen til at passe sammen med hovedbygningen på, men du skal helst have overvejet hvilke af disse løsninger appellerer bedst til lige netop dig og dine behov.

Måske er du særligt glad for funkisstilen? Og hvis det er et orangeri, foretrækker du måske at det er fritstående og ikke en del af selve huset? En arkitekt vil selvfølgelig kunne hjælpe med at finpudse udtrykket og komme med en masse idéer og forslag, men du vil kun gøre den samlede proces nemmere for dig selv, hvis du på forhånd har tænkt lidt over hvad dine ønsker er.

 

Ekstra tip: Sæt dig godt ind i de forskellige arkitekttegninger

Som nybygger vil du støde på en masse nye fagtermer, når du giver dig i kast med at bygge. Det gælder især de mange forskellige typer af arkitekttegninger som findes, og som nemt kan virke uoverskuelige at skulle lære. Vi har gjort det nemmere for dig, ved at samle en oversigt over de mest essentielle arkitekttegninger, så du kan danne dig et bedre overblik, inden du går i gang med dit projekt.

Du er også mere end velkommen til at tjekke vores forskellige pakkeløsninger ud, eller kontakte os for at høre mere om de ting vi tilbyder og kan hjælpe med.