Valg af tagtype: 4 af de mest populære

Inspiration

April 22, 2021

Det er jordbærret på toppen og kronen på værket. Det er dit tag, og den tagtype du vælger, vil have afgørende betydning for det udtryk og stil som det færdige byggeprojekt får. Men har du styr på hvilke forskellige tagtyper der findes, og hvordan de hver især er unikke fra hinanden? Vi har i denne artikel samlet fire af de mest populære tagtyper i Danmark - så læs med her, for at blive lidt klogere på dem!

Sadeltaget
Den gode gamle klassiker

Kendt af mange som den helt ”standard” tagtype, er sadeltaget en tidløs klassiker som nærmest altid har domineret bybillederne i de kolde klimabælter. Det er den mest almindelige tagtype i Danmark, og er sammensat af to tagflader som tilsammen danner en trekantsgavl i bygningens top.

Eksempel på et sommerhus med sadeltag med sedum

De to tagflader kan både være ens eller asymmetriske, og sadeltaget er uden tvivl en af de mest funktionelle tagtyper. Grundet tagfladernes hældning, sikrer taget en effektiv dræning af regnvand, og dens enkelthed gør at den samtidig kan passe ind i en masse forskellige arkitektoniske stile.

Derudover er sadeltaget nemt at konstruere og har sjældent udhæng der kan blokere for sollyset. Denne tagtype er altså en af de mere optimale, hvis man ønsker stærkt og direkte sollys i sin bolig. Man kan ligeledes indbygge ovenlysvinduer i sadeltaget og på denne måde sikre endnu mere naturligt lysindfald.

Hvis du skal have noget funktionelt og klassisk, er sadeltaget altså en god løsning.

Sadeltaget opsummeret
  • Klassisk tagtype bestående af to skrå tagflader
  • Stilrent
  • Funktionelt: godt til dræning af regnvand
  • Nemt at bygge
  • Klassisk: en gammel kending

Det flade tag
Moderne, minimalistisk og populær løsning

Det flade tag er en af de mere moderne spillere på markedet og har for alvor set en stigning i popularitet over de seneste år. Flade tage var især store i 70’erne, men er langsomt ved at snige sig ind i nybyggernes hjertekroge igen, her i det 21. århundrede. Dette skyldes blandt andet den stigende interesse i funkisvillaer og det mere minimalistiske udtryk som flade tage ofte giver.

Eksempel på en funkisvilla med et fladt tag

Et fladt tag har en meget lav taghældning, hvilket betyder at de flade tagtyper faktisk aldrig er 100% vandrette.

Hvis de var det, ville regnvand og en masse andet skidt sætte sig fast på tagtoppen, da det ikke ville kunne løbe ned. Hældningen er dog så lille at man sjældent vil lægge mærke til den, så illusionen om et fladt tag bevares.

Den lave hældning gør dog at flade tage har en lidt højere risiko for fugtskader end andre tagtyper. Byggestilen stammer også fra varmere klimaer, hvor størstedelen af huse benytter sig af flade tage.

Flade tage er derfor ikke tilpasset det kolde, våde skandinaviske klima vi har her i Danmark, på samme måde som for eksempel sadeltaget. Risikoen for fugtskader kan dog mindskes ved at vælge gode materialer at dække taget med og sørge for god vedligeholdelse af det.

Hvis du vil have et tag der emmer af modernitet og stil, så er det flade tag måske noget for dig!

God vedligeholdelse er dog yderst vigtigt for denne tagtype, men hvis du, som mange andre danskere, føler dig draget af det minimalistiske ”funkis”-udtryk, er denne tagtype måske din næste?

 

Det flade tag opsummeret
  • Fladt tag (dog med en svag hældning som sikrer dræning af regnvand)
  • Moderne
  • Populært
  • Minimalistisk
  • Kræver god vedligeholdelse

 

Valmtaget
Hyggeligt, hjemligt og vindsikkert

Valmtage (også kaldt afvalmede tage) er tagtyper bestående af fire (til tider seks) skrå tagflader som alle falder til hver deres side. Huset har derfor ingen gavl, men er dækket af tagflader hele vejen rundt.

Eksempel på et valmtag

Valmtaget er, som sadeltaget, mest populært i de kolde klimaer, da denne type af tagkonstruktion virkelig mindsker vindens tryk mod boligen. Det sikrer en lav vindbelastning og er derfor særligt populæret her i de nordeuropæiske lande, hvor vi generelt har meget kraftige vinde.

Valmtaget ses ofte på gamle stråtags-bondehuse og virker derfor, for mange, meget hyggeligt. Den hyttelignende struktur giver boliger med denne tagtype en hjemlig stemning, som mange nybyggere eftersøger.

Eksempel på et valmtag 2

Valmtaget klarer derudover vindbelastningen bedre end mange andre tagtyper, grundet tagfladernes placering. Det har dog samtidig en lavere ventilation, grundet manglen på en gavl.

Valmtage er hyggelige løsninger til valg af tag, og har samtidig en stil som højst sansynligt aldrig vil gå af mode. Derudover er tagflader ofte billigere end mursten, hvilket betyder at der også kan være penge at sparre, hvis man vælger valmtaget over andre tagtyper.

Valmtaget opsummeret
  • Fire, skrå nedadgående tagflader
  • God modstand mod stærke vinde
  • Tidløst: vil altid være en sikker vinder
  • Kan være billigere end andre tagtyper

  

Københavnertaget
Et vink til fortiden

Trods navnet, er københavnertaget ikke kun forbeholdt hovedstadsområdet. Navnet kommer af at der i slut 1800-tallet blev bygget en masse boliger med denne tagtype i København, og den fik derfor navnet ”Københavnertag”.

Eksempel på et københavnertag

Københavnertaget er en afart at tagtypen kaldt "mansardtage" og ligner lidt et næsten-vandret saddeltag placeret ovenpå et valmtag. Taget er derfor ofte nærmest fladt på toppen, men for at sikre at regnvandet kan løbe ned, har de nederste tagflader en meget større hældning end de øverste.

Forskellen i hældningen gør samtidig at det indvendige af taget kan udnyttes til for eksempel beboelse eller opbevaring, hvilket især kan være praktisk hvis man bor mange sammen – som man jo gjorde i det 19. århundredes København.

De mange forskelligartede hældninger og tagfladeplaceringer som man skal tage stilling til med et Københavnertag, gør at det er en af de lidt sværere tagtyper at bygge.

Det er dog samtidig en af de mest elegante, og man kan ikke undgå at drømme sig tilbage til et romantiseret billede af det gamle København, når man støder på denne tagtype.

Københavnertaget opsummeret
  • Et "sadeltag ovenpå et valmtag"
  • Historisk og klassisk
  • Lettere kompliceret at bygge
  • Gode opbevaringsmuligheder i loftrummet, grundet de forskelligt hældende tagflader

 

Du har måske allerede fundet en favorit? hjælper dig hellere end gerne med at vælge, hvis du er i tvivl, og vi har masser af erfaring med at finde ud af hvilken løsning passer bedst til netop dine behov. Check gerne vores pakkeløsninger ud, eller dyk ned i vores portfolio for at lade dig inspirere yderligere.