Byggeforløbet for en tilbygning

Tilbygning

December 1, 2020

Alt du skal vide om byggeforløbets forskellige faser

Måske er tilfældet en familie på fem, som vil have mere plads i deres muremestervilla. Eller måske er der tale om et par, der blot vil have en kvist på deres 1. sal for både mere plads og et løftet udseende af huset.

Der kan være mange grunde til at ønske en tilbygning til sit hus. Fælles for jer som ønsker en tilbygning er forvirringen der ofte opstår omkring tilbygningsprocessen, som måske virker uoverskueligt og komplekst.

Og hvordan foregår et tilbygningsforløb egentlig fra A til Z? I dette blogindlæg får du svaret på lige præcis det spørgsmål.

Læs med og bliv klogere på: hvilke faser som indgår i et tilbygningsforløb, hvordan processen kan gøres meget mere simpel, og hvilken rolle en arkitekt kan have i forløbet.

Det klassiske byggeforløb og de mange faser

Hvis du tilhører tidligere beskrevet gruppe, som synes byggeforløbet virker uoverskueligt, er det fuldt forståeligt. Det klassiske byggeforløb er relativt komplekst og tager udgangspunkt i det der kaldes Ydelsesbeskrivelsen.

Netop ydelsesbeskrivelsen danner det officielle grundlag for rådgivning i forbindelse med byggeri og dets faser. Men ligeså brugbar som ydelsesbeskrivelsen er til at planlægge et klassisk byggeforløb, ligeså uoverskuelig kan det virke for dig, som vil fuldføre dit drømmehjem med en tilbygning. Det skyldes de adskillige faser og underfaser, som ydelsesbeskrivelsen opdeler et byggeforløb i.

Mere konkret er der tale om følgende faser:

  • Indledende rådgivning, herunder Ideoplæg og Byggeprogram
  • Forslag, herunder Dispositionsforslag og Projektforslag
  • Myndighedsprojekt
  • Udbudsprojekt
  • Udførelsesprojekt

Nu tænker du sikkert, at det virker komplekst, besværligt og uoverskueligt? Men du er ikke den eneste! Vi er nemlig også overbevist om, at et tilbygningsforløb kan gøres langt mere simpelt.

Løsningen: 3 simple faser

Derfor har vi hos Lightly udviklet et byggeforløb, som vi testet adskillige gange med stor succes og til stor glæde for vores kunder. Det er et byggeforløb udviklet særligt til boligejere med planer om tilbyg eller nybyg.

I stor kontrast til det klassiske og uoverskuelige byggeforløb forklaret tidligere, består vores byggeforløb af 3 simple faser.

  1. Design
  2. Tilladelse
  3. Udførelse.

Som beskrevet nedenfor, er det en simpel tredeling, som gør dit tilbygningsforløb langt mere simpelt.


Design

I design fasen får du styr på tre elementer. Først og fremmest, er det naturligt nok her du får styr design af din tilbygning. Her får du styr på både, hvad der skal tilbygges, og hvordan det skal se ud.

Her er det naturlige valg for mange, at søge hjælp fra en arkitekt. Den gode nyhed på dette område er, at der i 2020 ikke længere kun er konservative arkitekter at vælge imellem.

Arked er et moderne eksempel på det, hvor man som tilbygger kan få 3 designforslag og ud fra feedback på disse: et endeligt designforslag. På den måde kan man i dag få langt mere medbestemmelse i designfasen, hvis man går med den rigtige arkitekt.

Eksempel på 3 designforslag til nyt hus

Det betyder også, at du i designfasen kan være med til at designe dit hjem netop, som du har tænkt det i hovedet. Udover selve designet, får du i design fasen også styr på lovkrav.

Kort fortalt, får du her styr på, hvad du kan bygge ud fra bygningsreglementer og lokalkrav. Her kigges der bl.a. på begreber som lokalplan og bebyggelsesprocent. Der skal altså i design fasen være en overensstemmelse mellem dine drømme, og hvad der rent lovmæssigt kan lade sig gøre.

Endelig, får du i design fasen styr på din økonomi. Det betyder, at du får styr på, hvad din tilbygning vil koste, og at du holder dig indenfor dit budget.

Opsummeret går den første fase i bygningsforløbet altså ud på: hvad du må bygge, hvordan det skal se ud visuelt og hvad det vil koste dig.

Tilladelse

I denne fase, får du overordnet set styr på tilladelsen til at udføre din planlagte tilbygning.

Mere konkret får du her udarbejdet de tekniske tegninger til kommunen, hvor de vurderes ift. både opmålinger fra landinspektør og ingeniørtekniske områder.

De tekniske tegninger bruger du til at sende afsted som en ansøgning til kommunen, som giver den endelige tilladelse til at påbegynde din tilbygning.

Udførelse

I den tredje fase har du allerede fået styr på, hvad der konkret skal bygges samt tilladelsen til at begynde på det. Det er derfor naturligvis i denne fase, at udførelsen af din ønskede tilbygning påbegyndes.

Din tilbygning opføres ud fra konstruktionstegninger og detaljetegninger, som kan laves af både arkitekt eller byggefirma.

Med disse 3 faser er du i mål og dit drømmehjem er en realitet!

Arkitektens rolle i dit tilbygningsforløb

Du har nu styr på byggeforløbets faser, når du skal tage din tilbygning fra ide til udførelse.

Men hvad er arkitektens rolle i bygningsforløbet, og hvor kan en arkitekt bruges?

Netop svaret på dette spørgsmål er ofte misforstået. Mange tror nemlig fejlagtigt, at en arkitekt udelukkende kan og bør bruges i design fasen, hvor det visuelle udtryk skal bestemmes. Men virkeligheden er en anden. Som kort beskrevet tidligere, kan en arkitekt nemlig både benyttes i designfasen, tilladelsesfasen og udførelsesfasen.

Det er derfor ærgerligt, når mange tilbygningsfolk derude blot forenkler arkitekter til at være ulydige kunstnere, der gør byggeprocessen dyre og mere kompleks. For i virkeligheden kan arkitekten være din nærmeste rådgiver igennem dit byggeforløb.

I design fasen kan en arkitekt hjælpe dig med at få styr på lov, krav og design.

I tilladelsesfasen kan arkitekten hjælpe dig med at få den egentlige byggetilladelse fra kommunen.

Og i udførelsesfasen kan arkitekten stå for de konstruktionstegninger og detaljetegninger dit drømmehjem skal bygges ud fra.

I hvilke af de tre tilbygningsfaser du vil benytte en arkitekt er naturligvis helt op til dig.

Som tilbygger er det blot vigtigt at forstå, at arkitekten potentielt kan benyttes i hele forløbet, men også blot kan indgå i designfasen.

Den klare fordel ved et samarbejde med en arkitekt fremfor typehusfirmaer eller byggefirmaer, er at sidstnævnte ofte arbejder indenfor egne produkter, som de har interesse i at sælge. Dette er ikke en begrænsning arkitekter har, hvor ”produktet” i stedet er at tegne dit drømmeprojekt ud fra dine konkrete ideer og behov. Det er værd at huske, når man skal beslutte, hvem der skal benyttes i sit tilbygningsforløb.

Læs iøvrigt beretningen om en familie der fik et arkitekttegnet hus bygget af et typehusfirma.

Her hos Arked håber vi blot, du er blevet klogere på byggeforløbets faser og ønsker dig held og lykke med dit kommende drømmehjem!