Hvad gør man efter der har været skybrud?

Råd og vejledning

August 13, 2021

I en tidligere artikel kom vi ind på hvad man kan gøre for at forebygge voldsomme skader ved et skybrud. Men hvad gør man hvis uheldet allerede har været ude og vandet er er begyndt at trænge ind ens bolig? I denne artikel giver vi seks gode råd.

 

Fjern alle gulvtæpper

Jo mindre fugt, jo bedre! Gulvtæpper og alt andet stof som ligger på det våde gulv vil suge fugten til sig og potentielt skabe endnu flere skader. Man skal derfor altid fjerne alt som ligger på gulvet for at undgå de helt store vandskader – især tæpper og andet som kan holde på vandet.

 

Luft ud og skru op for temperaturen

Det er vigtigt at man prøver at fjerne det indtrængte vand så hurtigt som muligt. Hvis man er hurtig til at tørre rummet, mindskes risikoen for efterfølgende skader og skimmelsvamp. Derfor er det en god idé at varme rummet op så noget af fugten forhåbentlig kan fordampe, også i de bygningsdele som ikke har indbyggede varmeanlæg.

Man skal af samme grund prøve at lufte så meget ud som muligt.

Men husk selvfølgelig at lukke alle døre og vinduer hvis du forlader boligen for at undgå indbrud.

 

Red hvad du kan

Når vandet først er trængt ind i boligen, skal man være hurtig til at samle alt det sammen som kan tage skade af det. Ligger der fyldte flyttekasser nede i kælderen? Er alle de gamle familiearvestykker pakket hen i et af hjørnerne på gulvet af tilbygningen?

Det kan næsten ikke gå for hurtigt når man skal redde sine ting fra potentielle vandskader, så det er vigtigt at man fjerner sine ting fra de våde lokaler så hurtigt man kan.

 

Find gummihandsker og gummistøvlerne frem

Der kan være en lille risiko for at det indtrængte vand er kloakvand, og spildevand er noget af det mest bakteriefyldte som man kan finde. Hvis der er trængt kloakvand ind i boligen, skal man for alt i verden undgå direkte kontakt til det uhygiejniske vand.

Det er derfor en god idé at bruge både gummihandsker og gummistøvler når man skal ned og redde sine ting fra vandskader. Man kan risikere at blive alvorligt syg af at røre ved vandet da der er en masse farlige bakterier i kloakvand.

 

Desinficér eventuelt rummet

Hvis der har været kloakvand inde i boligen, er det en rigtig god idé at give de påvirkede rum en god omgang desinficering. Så forebygger man at for mange farlige bakterier formerer sig og gør en syg i fremtiden.

 

Anmeld eventuelle skader til dit forsikringsselskab

Ens forsikringsselskab vil kunne hjælpe med at finde ud af hvad man skal gøre efter skaden er sket, og det er derfor altid en god idé at tage kontakt til dem så hurtigt som muligt. Husk også at tage billeder af vandskaderne og de eventuelt andre påvirkede områder – det vil gøre det nemmere for forsikringsselskabet at behandle din sag.