Here comes the sun - 6 gode råd til en bedre udnyttelse af sollyset i dit nybyggeri

Råd og vejledning

April 15, 2021

Vi mennesker er udendørs væsner. Vi reagerer, rent biologisk, stærkt på hvilke udendørs lysforhold er gældende og har unægteligt stadig en stærkt forbindelse til naturen omkring os. Lysforholdene er derfor noget som du som nybygger skal være ekstra opmærksom på ved dit byggeprojekt. Et godt lysindfald giver også bare et dejligt indeklima i boligen, og lysforholdene vil derfor være altafgørende for det færdige produkts helhed. I denne artikel giver vi seks gode tips til hvordan du kan sikre dig en masse naturligt lysindfald i din bolig, og dermed også sikre dig et bedre indeklima.

 

Husk at solen står anderledes på himlen, alt efter hvilken årstid vi befinder os i

Grundet vores geografiske placering på jordkloden, vil lysforholdene herhjemme i Danmark ændre sig ret markant over årets gang. Solen vil stå anderledes på himlen, alt efter om det er midt på sommeren eller sidst på vinteren, og dens placering vil selvfølgelig også have betydning for dagslysindfaldet i din bolig.

Derudover er dagene også, som bekendt, kortere om vinteren og længere om sommeren. Forskellen i dagslystimer varierer faktisk så meget som 10 timer, alt efter hvornår på året det er. Huset, og dets vinduers placeringer, vil derfor skulle tilpasses efter hvordan man ønsker lysfordelingen skal være i løbet af året. Der gælder blandt andet at:

  • Sydvendte vinduer vil få mere sollys om vinteren, men mindre om sommeren
  • Nordvendte vinduer vil ikke få direkte solindfald, men kun diffust himmellys
  • Ved øst- og vestvendte vinduer, vil sollyset trænge langt ind i boligen hele året rundt, på grund af solens lave placering på himlen ved både sol op- og nedgang.

Dette er blot få ud af mange forhold som man skal tage stilling til, i forhold til solens sæsonbestemte rejse over himlen.

En tilknyttet arkitekt ville kunne hjælpe med at forfine detaljerne endnu mere, og virkelig optimere husets form i forhold til den grund det skal bygges på. Det er dog en god idé på forhånd at overveje hvor i boligen man ønsker mest lys om både sommeren og vinteren.

 

Rummene skal ikke være for dybe

Det er sandt nok den hurtigste ting i universet, men lyset kan desværre ikke bryde fysikkens love og lyse et helt rum op, hvis indfaldsvinklen ikke giver plads til det. Lyset kan ikke strække sig uendeligt langt ind i et værelse, og det er derfor en god idé ikke at bygge sine rum for dybe.

Hvis man bygger meget aflange og dybe rum i sin bolig, risikerer man at stå tilbage med mørke ender, da lyset ikke vil kunne nå ud til alle rummets hjørner. Det kan derfor være en god idé at lade rummene være relativt korte i længden (hvis de altså ikke har vinduer til at gøre op for lysfordelingen) for at undgå at få en lys og mørk ende i det samme lokale.

Husk også altid at konsultere dit områdes lokalplan inden du begiver dig ud i at bestemme rummenes dybde, da du også skal sikre dig at de ikke går i strid med bebyggelsesprocenten på grunden.

 

Store vinduer giver mere lys

Det giver lidt sig selv, men jo større vinduer man har, jo mere lys lukkes der også ind i boligen. Derudover gælder det at:

  • Højtsiddende vinduer vil lade lyset trænge langt ind i rummet og ramme loftsfladen
  • Hvis lyset passerer gennem et vindue og rammer en sidevæg, vil det relflekteres på væggen og give et ekstra tilskud af sollys til hele rummet

Man kan altså eksperimentere en masse med både form og placering af boligens vinduer, da alt fra deres størrelse til placering vil have en effekt på lysindfaldet i rummet. Man kan også overveje om man skal køre med glasvægge i nogle dele af boligen, eller måske tilbygge et orangeri for virkelig at få så meget dagslys som muligt.

Der er mange muligheder, men tommelfingerreglen er som sagt at flere vinduer giver mere lys.

 

Nedprioritér lysindfaldet i køkken og soveværelse

Boligens forskellige rum vil altid være oplyst anderledes, da solen ikke sidder fastlåst på himlen. Der vil derfor være en variation i mængden af lysindfald, alt efter hvor man befinder sig i huset i løbet af dagen.

Som nybygger, skal du derfor overveje hvor du gerne vil have at der skal være mest og mindst lys i boligen. Vil du gerne have et særligt oplyst kontorrum, eller kan der spares på dagslyset på hjemmekontoret, til fordel for en mere solrig stue? Skal entréen byde gæster velkommen med stærk aftensol?

Soveværelset og køkkenet plejer at være de mest nedprioriterede værelser, når det kommer til lysfordelingen – og med god grund!

Man opholder sig sjældent længe i køkkenet, medmindre man måske skal kokkerere en mere tidskrævende ret til et større gæstebesøg, eller bare er meget kulinarisk interesseret. Det kan derfor være en god idé at vælge køkkenet til at være et af de ”mindre oplyste” rum.

Det samme gør sig gældende for soveværelset. Det er en helt igennem fantastisk følelse at vågne med morgensol i ansigtet, men sandheden er at det er de færreste af os som opholder sig på soveværelset i løbet af dagen. Det kan derfor være en god idé at bruge det knivskarpe sydvendte værelse til noget andet end sovekammer.

 

Mal og indret med lyse farver

Lyse farver reflekterer solens stråler, og hvide vægge kan derfor gøre vidundere i et ellers ikke særligt oplyst lokale. Det samme gør sig gældende for valg af møbler, da lyse møbler nemt vil kunne få et værelse til at virke både større og mere solrigt.

Tænk derfor altid i lyse vægge og møbler hvis du gerne vil have et rum som virkelig fanger så meget af solen som muligt. Hvem siger at det kun er i sommerhuse at man skal kunne sole sig i?

 

Funkis – en byggestil med fokus på sollyset

Som vores sidste råd, vil vi gerne bringe funkisstilen på banen, for her er enbyggestil som for alvor har lysindfald og solen i fokus. Hvis du er til moderne boligudtryk og gerne vil give dig i kast med noget minimalistisk og anderledes, er en bygning i funkisstilen et godt alternativ til de mere velkendte boligtyper.

Eksempel på en funkisvilla fra et tidligere projekt

Funkisboliger er derudover bygget med funktionaliteten i fokus, og de asymmetriske vinduer er derfor placeret alt efter hvor der tænkes at være den bedst mulige lysindfaldsvinkel.

Hvis dette lyder som noget for dig, kan du eventuelt læse vores artikel om denne populære byggestil, og lade dig inspirere af vores andre tidligere projekter.