Styr på stilen: Funkis

Inspiration

March 25, 2021

Trods snart 100 år på bagen, lever funkisstilen i bedste velgående. De stilrene og geometriske villaer er stadig eftertragtede designalternativer, og flere og flere danskere vælger at ty til funkisstilen når de skal have bygget nye arkitekttegnede boliger. Men hvad er ”funkis” egentlig? Du tænker nok på hvide kasseformede bygninger når du hører ordet, men funkisstilen er meget mere end rene betonflader. Læs med her, hvis du vil dykke lidt dybere ned funkisstilen og lære lidt om hvordan den har sat sit præg på moderne dansk arkitektur.

 

Funkis er en byggestil med fokus på funktionalitet

Funkis er en byggestil som fokuserer på funktionalitet frem for symmetri. Når man skal bygge noget i funkisstilen, vil alle bygningens dele derfor være optimerede i forhold til deres funktioner.

For eksempel vil vinduerne ofte sidde asymmetrisk,da de hver især skal kunne fange de dele af bygningen som giver mest mulig sol til lokalerne, frem for bare at ”se flotte ud”. Rummene er derfor nærmest altid store, så man bliver sikret mest muligt naturligt lysindfald.

Tagene i funkisboliger vil ofte være flade. Facaderne er typisk hvide og ensartede, og materialerne af beton, hvilket skaber det karakteristiske kasseformede udtryk som bygningerne nærmest altid har.

Der vil af samme grund sjældent være pompøse eller dekorative detaljer, men primært ensartede flader, da alle delene netop er bygget med funktionalitet i fokus. Denne primære fokus på funktionalitet skaber bygninger med meget minimalistiske udtryk, og for mange nybyggere skaber dette en særligt tiltrækkende elegance.

Mange beskriver ligeledes funkis (og mere overordnet funktionalismen generelt) som en byggestil der for alvor sætter mennesket i centrum, da hver eneste kvadratmeter er indrettet til at passe til husets daglige anvendelse.

Funkisvillaerne var for eksempel nogle af de første til at have samspillet mellem hus og have i fokus, da haverne i denne boligstil også er bygget med funktionalitet for øje. Husets vinduer vil for eksempel ofte være placeret således at de giver den bedste og flotteste vinkel ud til haven.

Eksempel på en funkisvilla vi skitserede til en tidligere kunde

 

Lidt historisk baggrund: Funkis er en skandinavisk variant af funktionalismen

Funktionalismen er en byggestil som dukkede op i mellemkrigstiden, stærkt inspireret af den tyske Bauhaus-skole fra 1910’erne. Funktionalismen spredte sig hurtigt igennem Europa og var på mange måder et direkte opgør med klassicismen – den forrigt dominerende stilart indenfor arkitekturens verden.

Mens klassicismens byggestil var æstetisk orienteret, med et stærkt fokus på symmetri og pompøse detaljer inspireret af oldgræske templer, var funktionalisterne mere interesserede i bygningernes kunnen.

Man prioriterede for første gang funktion over æstetik, og hver kvadratmeter skulle tegnes med dette i fokus. Det var slut med søjler og trekantgavle – nu skulle bygningerne barberes for alt overflødigt pynt, og funktionaliteten skulle fremhæves.

Funktionalismen nåede også hurtigt til Skandinavien, og fik her i norden kaldenavnet ”funkis”, som senere hen er blevet brugt til at beskrive den særlige variant af funktionalistisk stil som ses i de skandinaviske lande.

En af de mest kendte funkisarkitekter herhjemme i Danmark var Arne Jacobsen, som blandt andet tegnede det eftertragtede boligområde Bellavista i Klampenborg og Bellevue Teatret – to rigtig gode eksempler på rendyrket funkisstil.

Opsummering: Kendetegn ved funkis

Man kan altså opsummere funkisstilen i disse kendetegn:

  • Rene, flade overflader og linjer
  • Flade tage (ofte med forskellige højder)
  • Hvide, grå eller sorte facader
  • Store asymmetriske vinduer
  • Minimalistisk design uden dekorative detaljer
  • Store lyse rum
  • Arkitekttegnede
  • Kubiske former

 

Funkisvillaen

Da funkisvillaer skal bygges på en måde som sikrer det bedst mulige lysindfald, vil de som regel være arkitekttegnede. Den store efterspørgsel på dem, har også gjort at flere arkitektfirmaer er begyndt at tegne funkisvillaer til interesserede nybyggere.

Deres store lyse rum med højt til loftet gør dem særligt populære blandt børnefamilier, og der er heldigvis kommet rig mulighed for at erhverve sig et hus i denne byggestil.

Vi har, her hos Arked, masser af erfaring med funkisvillaer. Du kan herunde se to eksempler på tidligere skitser vi har udarbejdet til kunder der ønskede at bygge i funkis.

Sommerhus i funkisstil

Funkis er skam ikke kun forbeholdt villaer og helårsboliger! Stilen kan også bruges til at skabe et mere moderne sommerhusudtryk, hvor der for alvor er sikret masser af sol indendørs. Her ses et eksempel på et sommerhus i funkisstil.

 

Nybyg af funkisvilla

Her ses et eksempel på et nybyg af en villa, hvor kunderne specifikt bad om at få skitserne tegnet i funkisstil. De assymetriske vinduesplaceringer sikrer en masse lysindfald i boligen, og dens kubiske form skaber en karakteristisk ren og minimalistisk stemning.

Er du blevet bidt af funkis? Hvis du går med en drøm om at bygge din egen funkisvilla en dag, vil vi hellere end gerne assistere dig i at få den realiseret. Vi lægger også løbende artikler om vores byggeprojekter op, som du kan lade dig inspirere af. Måske bliver dit projekt det næste!