Plantegninger og hvorfor du skal kende dem

Ordbog

April 3, 2021

Man går ikke i gang med at bage en kage, uden lige at skimme opskriften igennem først. Ellers havner man i et rod og famler rundt i blinde under hele processen. Det samme er gældende for plantegninger, for de er på mange måder også en "opskrift" for dit byggeri. I tvivl om hvordan? Så læs med her.

 

En plantegning er en simpel visuel gengivelse af en bygnings layout

Plantegninger fungerer som oversigter over de bygninger eller tilbygninger du ønsker at lave. De tager udgangspunkt i én plan (dvs. etage) ad gangen, og man kan ikke undgå at støde på dem på et eller andet tidspunkt – både hvis man skal bygge noget selv, eller blot ønsker at vide hvordan et hus ser ud indvendigt. Det sidste kunne for eksempel være i forbindelse med en udlejning, hvor det er rart at vide hvor mange kvadratmeter man har til rådighed, og hvor store de forskellige værelser er i lejemålet.

Eksempel på en plantegning over et nybygget skovhus

Plantegninger viser alt fra placeringen af bygningens værelser og trappegange, til hvor de forskellige døre og vinduer skal bygges ind i væggene. Plantegninger tegnes derfor altid som et ”snit” igennem bygningen, hvori man ser den ovenfra og dermed får skabt et overskueligt billede af dens sammensætning. Man får derfor også et overblik over hvordan de forskellige rum spiller sammen med hinanden, og om placeringen af eventuelle integrerede møbler er optimal.

En plantegning viser også placeringen af toiletter, senge, køkkenborde og andre store møbler. Hvis man skal til at lave en større tilbygning, kan dette gøre processen meget mere overskuelig, da man så i forvejen ved hvor de forskellige ting skal stå i boligen.

 

En plantegning sikrer at både du og de involverede arkitekter eller håndværkere har et godt overblik over projektet

Det er vigtigt at vide præcis hvad du ønsker at bygge, før du går i gang med selve byggedelen. Ved at udarbejde en detaljeret plantegning, vil alle de involverede parter på forhånd vide hvor de forskellige dele af bygningen skal placeres, og hvad du som kunde ønsker at have som dit færdige produkt. På denne måde undgår man misforståelser eller uvelkomne overraskelser senere hen i byggeforløbet.

 

Plantegninger er blot en af de mange typer af planer, som man skal gøre sig bekendt med, inden man kan gå i gang med at bygge. Der er blandt andet også en situationsplan og lokalplan som man skal tage stilling til, inden man kan begynde. Hvis du er i tvivl om hvad disse andre planer er, har vi også lavet forklarende artikler om dem, samt en masse andre byggerelaterede artikler, som du kan finde her.