Hvad er en behovsanalyse?

Ordbog

April 10, 2021

Skal der kunne være op til ti mennesker i stuen, eller er et lille tremandshjørne nok? Hvor skal cykelparkeringen være – ved hovedindgangen eller bag garagen? Hvilken slags mørtel foretrækker du?

For at udarbejde det bedst mulige slutprodukt til dig, er vi nødt til at lave en behovsanalyse før vi kan gå i gang med vores arkitektarbejde. I denne artikel forklarer vi kort hvad en behovsanalyse er, så du som nybygger kan få en bedre forståelse af hele arbejdsprocessen - fra idé til færdig skitse.

 

En behovsanalyse er en gennemgang af dine ønsker og behov

En behovsanalyse er, ganske enkelt, en analyse af dine behov som kunde. Den vil typisk bestå af en samtale mellem dig og dit projekts tilknyttede arkitekt, hvor I sammen vil gennemgå de forskellige ønsker du har til projektet.

Behovsanalysen fungerer som et fundament for det arbejde der senere hen vil blive lavet på projektet. Det er den indledende fase hvor vi som arkitekter får mulighed for at forstå præcis hvad dine ønsker er, og derigennem kunne udarbejde en effektiv og passende løsning til dig.

Deter derfor vigtigt at du, under behovsanalysen, ikke holder tilbage med hvilke tanker og overvejelser du har i forhold til dit projekt, da det er denne fase som vil danne rammen for det færdige produkt. Det er altså gennem behovsanalysen at vi kan skræddersy den mest optimale løsning til dig.

 

I en behovsanalyse vil der blive gennemgået alt fra økonomi til valg af byggematerialer

Hvilken stil skal tilbygningen laves i? Hvor mange kvadratmeter skal tagterassen være på? Skal gulvet være i eg eller ahorn? I en behovsanalyse er det dine ønsker og dine behov som er i fokus. Disse ønsker kan være alt fra typen af byggeri, til hvilke materialer du ønsker at bygge med. Man vil også typisk tale budget ind i en behovsanalyse, så vi ved hvilke forventninger du har i forhold tilbyggeriets omkostninger.

Derudover vil der også blive taget stilling til projektets fysiske størrelse, såvel som formålet med byggeriet. Er der tale om et nybygget sommerhus som skal have plads til en masse gæster? Eller skal entréen bare gøres lidt større, for at kunne akkommoderealle børnenes udetøj og gummisko? Al dette vil vi vende med dig under behovsanalysen,så både du og vi arkitekter føler os klar til at udarbejde nogle effektive løsninger til dig.

 

 

”Behovsanalyse” er et af mange (måske) nye fagord som du vil støde på, når du kaster dig ud i nybyggerlivet. Vi har samlet en masse forskellige artikler som forklarer andre termer du måske ikke på forhånd er bekendt med, og du kan finde dem alle her.