Billig tilbygning - 5 gode råd til en mere økonomisk tilbygning

Råd og vejledning

April 13, 2021

En krone sparet, er en krone tjent. Sådan lyder det gamle ordsprog. Man skal aldrig gå på kompromis med kvaliteten af noget, men i mange tilfælde vil man opdage at der faktisk findes mange andre måder at spare nogle kroner på, hist og her. Der er skam også penge at hente inden for byggeriets verden! I denne artikel vil vi give dig fem gode råd til hvordan du kan lave en mere økonomisk tilbygning - Så er der lidt mere i sparegrisen til skæg og løjer!

 

1) Byg kun hvad du har brug for

En større tilbygning vil selvfølgelig koste mere end en som er mindre. Jo flere kvadratmeter din tilbygning er på, jo mere materiale og arbejde skal der til for at bygge den. Det kan derfor være en god idé at skære helt ind til benet, i forhold til hvad du reelt har brug for at bygge, hvis du gerne vil spare nogle penge.

Man kan nemt lade sig rive med af de mange muligheder som en ny tilbygning åbner op for. Især hvis det er første gang man træder ind i nybyggerverden, kan det være fristende at gå lidt amok i sit byggeprojekt og bygge meget mere end man i realiteten har brug for.

Det skal der selvfølgelig også være plads til at gøre, men hvis man sigter efter en mere økonomisk tilbygning, kan det være en dårlig idé at ”bygge løs” uden nogle stopklodser langs vejen.

Tilbygning af en entré

En tilbygning koster i gennemsnittet omkring 20.000 kroner per kvadratmeter. Det vil altså sige, at man vil kunne spare så meget som 60.000 kroner ved bare at skære tre kvadratmeter af.

Det kan derfor være en god idé at tænke lidt over hvad du helt præcist har brug for, før du går i gang. Det kan for eksempel gøres i samarbejde med en arkitekt, hvor I sammen kan nå frem til en løsning som er optimal for netop dine behov.

 

 

2) Byg simpelt

I forlængelse af det første tip, kan det også betale sig at skære ned på mængden af unødvendige detaljer i tilbygningen. Selv om store mængder af finurlige detaljer og dekorationer kan gøre dit byggeri utroligt flot, vil det også koste markant mere at få lavet.

Hvis tilbygningens form og detaljer er komplicerede, vil den samlede pris selvfølgelig være højere, da det vil kræve mere arbejde at lave. Hvis du gerne vil spare nogle penge i byggeprojektet, kan det derfor være fordelagtigt at vælge simple former og sammenbygninger til hovedhuset, så tilbygningen bliver nem og mindre tidskrævende at lave.

Man skal dog selvfølgelig altid bygge ud fra hvad der passer bedst til det enkelte hus, så man ikke står tilbage med en tilbygning som ikke passer ind i grundens helhedsbillede.

Funksivilla

En tilbygning behøver ikke at se kedelig ud, blot fordi den ikke er ”udsmykket”. Funkisstilen er et godt eksempel på en ultra-minimalistisk byggestil som stadig ser elegant og moderne ud. Måske kunne du lade sig inspirere af denne stil? Der er tæt på uendeligt mange muligheder for måder hvorpå man både kan bygge flot og simpelt.

 

3) Tænk i gensalg

Man kan, som de fleste ved, nemt spare nogle penge, ved at vælge billige byggemateriale. Det vil selvfølgelig gøre den umiddelbare pris for tilbygningen lavere, men denne løsning kan nemt gå hen og faktisk ende med at koste mere i længden. Det er derfor sjældent et godt sted at spare penge.

Hvis man bygger med billige materialer, risikerer man at ende med en tilbygning af ringe kvalitet. Tilbygningen kan hurtigt komme til at se lidt tarvelig ud, hvis man har valgt kun at bygge med det billigste af det billigste.

Dette kan også nemt ødelægge boligens helhedsbillede, og sænke husets samlede værdi, hvis det skal sælges en dag i fremtiden. Man vil derfor i sidste ende have tabt en masse penge, hvis boligens overordnede værdi falder på grund af en dårlig tilbygning.

Det kan derfor betale sig at vælge de lidt dyrere, men bedre, byggematerialer, da du så ikke skal bekymre sig om hvorvidt tilbygningen vil trække husets samlede værdi ned i fremtiden. Hvis man konsekvent tænker i gensalg, vil man sjældent vælge forkert.

 

4) Jo mindre glas, jo billigere

Drivhuse, orangerier og udestuer giver altid en masse charme til et hus, og vil uden tvivl kunne hæve dets samlede værdi. Man skal dog bide mærke i at glas isolerer mindre effektivt end vægge, og derfor i længden kan komme til at svide lidt på varmeregningen.

Hvis varmetabet bliver for stort, på grund af for mange glaspaneler i tilbygningen, kan man ifølge bygningsreglementet kompensere for tabet ved at efterisolere den eksisterende bygning.

Dette kan dog blive en dyr proces, da efterisolering er en dyr udgift. Man kan derfor nemt tabe penge ved at gøre dette, selv om man i længden vil få en mindre varmeregning.

Eksempel på et orangeri

For at undgå denne udgift, kan det derfor være en god idé at overveje hvor meget glasareal du har brug for i din tilbygning. Kan denne på nogen måde mindskes? For hvis svaret er ja, kan der være en masse penge at hente.

Alt dette vil en arkitekt dog kunne hjælpe dig mere dybdegående med at finde ud af, og vi har her hos Arked masser af erfaring med at bygge i glas.

 

5) Hyr en arkitekt

Det vil selvfølgelig være en ekstra udgift at skulle hyre en arkitekt, men med en ekspert ved sin side, mindsker man markant risikoen for fejl og fremtidige uforudsete udgifter og komplikationer.

En tilknyttet arkitekt har også højst sandsynligt lavet noget før, som minder en smule om det nybyggeri som du selv ønsker at begive dig ud i. De vil derfor have en masse erfaring at trække på, lave nogle gode plantegninger til dig, og det kan derfor være en god idé at have en med i dit byggeteam.

Udover det, vil en arkitekttegnet tilbygning som regel øge din boligs samlede værdi. En arkitekt vil også kunne hjælpe med at udarbejde smarte løsninger i forhold til pladsoptimering, placering og tilbygningens generelle udtryk – alle sammen ting som i sidste ende vil kunne gøre både byggeprocessen og det færdige produkt mere gennemtænkt.

Det kan også være en udfordring at få alle tilbygningens dele (gangarealer, lysindfald, møbleringsmuligheder, etc.) til at gå op i en højere enhed, hvis du aldrig har bygget noget før. Vi bliver, som arkitekter, trænet i denne færdighed igennem hele vores uddannelsesforløb, og vil derfor kunne sørge for at alle tingene passer sammen, og samtidig tage hensyn til dit budget.

Føler du dig inspireret? Vi har samlet en masse gode råd til tilbygninger og andre spændende artikler under vores ”Videns”-afdeling her på hjemmesiden. Klik gerne rundt og sug til dig af den viden og de råd vi tilbyder, eller kontakt os for at høre nærmere om de pakker vi tilbyder. Vi er her for at hjælpe og vil hellere end gerne være en del af din byggerejse!