Sådan får du din have til at virke større

Råd og vejledning

July 17, 2021

Iste, solbriller og kølig skygge fra det store æbletræ. Lyden af vinden som rusker i buskene, fylder dine ører, og omkring dig flyder et ocean af forskellige farver i de nyudsprungne blomsterbede. Haven: din egen private lille oase.

De varme sommermåneder byder på masser af muligheder for at tilbringe timerne udendørs i det gode vejr. Haven skal være et område hvor man kan slå fødderne op og slappe af i rolige omgivelser, og det skal et lille areal ikke stoppe nogen fra at kunne gøre!

I denne artikel giver vi fem gode råd til hvordan man kan få sin have til at føles mere rummelig. Lidt omstrukturering og design kan nemlig gøre vidundere for den lille have som måske ikke har den største mængde kvadratmeter. Så læs med her hvis du gerne vil give din have et lille lift og få den til at virke lidt større.

 

1) Bredde stier

Det er velkendt inden for både boligindretningens og psykologiens verden at for smalle gange og passager altid vil give følelser af klaustrofobi. Hvis man nærmest skal møve sig igennem en sti for at kunne nå frem til et sted, vil det påvirke helhedsoplevelsen af området. Det vil virke for småt og være et tydeligt tegn på pladsmangel eller uhensigtsmæssigt design.

Det samme gør sig gældende for haverne. For at få en have til at virke større, er det væsentligt at man undgår at plante ting for tæt op ad de forskellige stier eller passager. For mange planter som nærmest børster sig langs fødderne når man går forbi dem, kan få enhver have til at virke lille og uredt.

Store og bredde stier (med god afstand til de omkringliggende bed og andre planter) vil derimod åbne haven op og få den til at virke mere indbydende.

 

2) Gro vertikalt

Vil du gerne plante en masse ting, men mangler pladsen til det? Så kan det være en god idé at lege lidt med geometrien og tænke lodret i stedet for vandret.

Det typiske blomsterbed eller urtehave vil ligge lodret og nede i jorden, men det kan være utroligt pladsbesparende, effektivt og stilet at benytte sig af vertikale placeringer til sine planter i stedet for lodrette. Det kan for eksempel ske ved hjælp af en pergola eller et plantegitter som man kan hænge sine krukker i.

De vertikale linjer vil ligeledes løfte haven ”opad” og gøre at den virker mindre tætpakket.

 

3) Tænk i lyse farver

Når man skal male væggene i en bolig, ved de fleste at hvide vægge nærmest altid vil få rummene til at virke større. Lyse farver får ting til at se lette ud og reflekterer samtidig lyset godt hvilket skaber gode omstændigheder for det naturlige lysindfald.

Det samme gør sig gældende for valget af møbler og dekorationerne i en have. Lyse (og lette) materialer vil få havens opholdsområder til at virke mere luftige og indbydende hvilket samtidig kan få haven i sig selv til at virke større.

Det kan derfor være en god idé at gå efter de lysere modeller når man skal købe nye havemøbler.

 

4) Del haven op i zoner

En klar afgrænsning imellem de forskellige områder af haven kan give en følelse af orden og ro. Hvis man for eksempel har et særligt område til solstolene som står overfor alle plantebedene i den anden ende af haven, vil den klare inddeling ofte kunne få selv den mindste have til at virke hensigtsmæssigt indrettet.

Man kan også skrue op for hyggen med et lille bålområde for virkelig at invitere naturen med ind i hyggen. Så kan man også sidde udenfor og riste skumfiduser på de kolde efterårsaftener.

 

5) Invester i få store planter

En enkelt stor plante eller to kan gøre vidundere for stilen i en have. Jo flere små og forskellige ting man har liggende og plantet rundt omkring, jo mere rodet vil haven se ud. Det kan derfor være en god idé at købe blomster i samme farve og ligeledes investere i nogle få store planter til at binde haven sammen.

Så undgår man et virvar af farver hvilket nemt kan virke uoverskueligt på et lille område.

 

Husk!: Overhold bebyggelsesprocenten og de andre regler for bebyggelser i dit område

Som med alle andre byggeprojekter, er noget af det allervigtigste selvfølgelig at man har øje for bebyggelsesprocenten og eventuelle andre regler som kan være angivet i ens områdes lokalplan inden man bygger.

En renovering af haven behøver ikke at blive til et stort og omkostningsfuldt byggeprojekt, og der findes en masse mindre tilbygninger som man faktisk heller ikke behøver en byggetilladelse for at opføre. Det er dog stadig vigtigt at man har sat sig ind i lovgivningen inden man går i gang, så man ikke risikerer at skulle ændre på noget efter man allerede har bygget det færdigt.

Det er bedre at være på den sikre side.