4 byggeprojekter som ikke kræver en byggetilladelse

Inspiration

May 20, 2021

Næsten alle byggeprojekter kræver en byggetilladelse inden man kan gå i gang. Det gælder for eksempel altid tilbygninger, større ombygninger eller andet der øger det eksisterende areal på boligen. I enkelte tilfælde kan man dog komme ud for at ens byggeprojekt faktisk ikke kræver en tilladelse og at man derfor vil kunne give sig i kast med at bygge med det samme.

I denne artikel gennemgår vi fire typer af byggeprojekter som man som regel ikke behøver at skaffe sig en tilladelse for at kunne gå i gang med.

Det er dog stadig altid en god idé lige at høre sin kommune ad for at være sikker på at der nu ikke er nogle undtagelser gældende i ens boligområde, og det er selvfølgelig også vigtigt at man overholder bygningsreglementets forskellige love og krav der er til byggerier. Også hvis projektet ikke kræver en tilladelse.

Så læs med her hvis du gerne vil give din bolig lidt fornyelse, men måske ikke orker at skulle igennem den mere bureaukratiske del af byggeforløbet.

 

1) Nyt badeværelse eller køkken

Tommelfingerreglen lyder på at man ofte ikke vil skulle søge tilladelse for at ombygge noget der ligger inden for husets eksisterende ydervægge.

Hvis man blot vil ændre lidt på sit badeværelse eller køkken (for eksempel lægge nye fliser eller lignende), behøver man derfor ikke en byggetilladelse til at gøre det.

Hvis ens plan derimod er at udvide badeværelset eller køkkenet, vil man pludselig skulle ind og ændre på væggenes konstruktion og placering i huset. Dette vil selvfølgelig gøre at husets plantegning ændrer sig, og man vil derfor, i et sådant tilfælde, skulle søge byggetilladelse til det.

Men hvis man bare vil lægge nye fliser eller skifte brusenichen ud med et stort og rummeligt badekar, behøver man sjældent at søge tilladelse til det.

Tidligere projekt om nyt fællesrum/køkken

 

2) Drivhuse

I 2020 blev der lavet en opdatering på bygningsreglementet som gjorde at man nu har lov til at opføre sekundære bebyggelser uden at søge om byggetilladelse først - så længe deres areal er på under 50 kvadratmeter*.

Da drivhuse sjældent bliver store nok til at overstige grænsen på 50 kvadratmeter, vil man derfor ikke skulle søge byggetilladelse for at opføre et mindre drivhus på sin grund. Det samme gør sig gældende for fritstående orangerier.

Så hvis det sitrer i de grønne fingre og man bare gerne vil i gang med at plante en masse frugt og grønt i sin have, skal man bare give sig i kast!

*Du kan læse mere om denne bestemmelse på bygningsreglementets hjemmeside.

 

 

3) Skure

Går du og mangler et sted hvor du kan opbevare alle haveredskaberne? Måske fylder græsslåmaskinen lidt for meget i garagen og er svær at nå ind til på grund af muren af plantemuldsposer omkring den.

Den gode nyhed er at man faktisk har lov til at opføre haveskure på sin grund uden at søge om tilladelse først.

Skuret skal være på under de 50 kvadratmeter i størrelse og må ikke bruges til beboelse, men hvis disse (og alle de andre krav fra bygningsreglementet) overholdes, har man faktisk lov til at bygge et skur uden at søge om godkendelse til det.

Projekt med tilbygget skur/terrasse-kombination

 

4) Pergolaer

Drøm dig væk til italienske vinmarker og sydeuropæisk sol i din egen baghave. Pergolaer giver dig rig mulighed for dette og kræver ikke nogen byggetilladelse for at opføre.

Flere og flere vælger at ty til pergolaen som et nemt og mere økonomisk alternativ til en overdækket terrasse.

Der er også noget ved pergolaernes stilrene design og muligheder for plantevækst langs siderne som gør dem særligt attraktive, og de er til og med en af de hurtigste måder at tilføje flere ”terrassearealer” til ens grund på.

Så hvis du gerne vil kunne nyde solen i skyggen og på den måde forlænge din sommer lidt mere, kan pergolaen være en god løsning til denne problemstilling.

 

NB: Selv om disse fire bygningstyper som regel ikke kræver en ansøgning om byggetilladelse før man går i gang med at konstruere dem, vil de stadig skulle indberettes til BBR efter deres opførsel.