Renovering

Fornyet 70'er hus med stort fællesrum

I denne case kan du læse om hvordan en børnefamilie fra Midtsjælland gav sig i kast med en ombygning af et hus fra 70'erne.

En børnefamilie fra Midtsjælland havde erhvervet sig et enkeltplans vinkelhus fra 70’erne og ønskede at lave en kæmpe ombygning af hele huset. Den primære grund til dette var at familien gerne ville få skabt et nyt rumplan som passede bedre til deres behov.

Det nye plan skulle blandt andet have en adskilt børne- og forældreafdeling samt et multifunktionelt fællesrum (sammensatkøkken, stue og alrum) imellem de to dele af huset.

Familien ville gerne undersøge hvilke muligheder der var i forhold til en sådan løsning, og de bestilte derfor vores 3 x Designforslags-pakke. De forespurgte om visualiseringer af fællesrummet, og vi udarbejdede derfor tre af disse samt tilhørende plantegninger.

En endelig skitse blev udarbejdet efter en afsluttende kommentarrunde med forældrene.

Familien bad også specifikt om at fællesrummet skulle være stort nok til at kunne samle hele familien og eventuelle gæster. Der skulle også være masser af naturligt lysindfald, så boligen ville virke mere ”åben og luftig”.

Vi løste dette ved at skabe en god kontakt imellem fællesrummet og terrassen, via en stor foldedør i glas. Derudover blev fællesrummet inddelt i tre zoner (køkken, spisestue og lounge) for at skabe mulighed for at familien kan være sammen og samtidig hver for sig.

Du kan se de forskellige designforslag i denne artikel.

 

Designforslag 1
Masser af lys fra syd

 

Der er, i dette designforslag, rig mulighed for ovenlys fra syd da loftet fortsætter hele vejen op til kippen. Fra spiseområdet er der ligeledes adgang til en sydvendt terrasse gennem de to dobbelte terrassedøre, som også sikrer en masse naturligt lysindfald.

I husets nordlige indgang er der blevet indbygget en masse integreret opbevaring, så man slipper for en overfyldt og rodet entré. Derudover giver køkkenets orientering mod øst, med adgang til en mindre terrasse, en masse dejlig morgensol, så man kan nyde lidt solskin imens man sidder med sin morgenkaffe og avis i hænderne.

I husets nordvestlige hjørne er der blevet lavet en forældreafdeling med walk-in skab og eget badeværelse.

De to sydlige børneværelser har, ligesom entréen, indbyggede skabe for at mindske mængden af rod, og de ligger tæt på husets største badeværelse.

Alle husets tre værelse har direkte adgang til haven, hvilket binder husets indre direkte sammen med haven og den friske udendørs luft.

 

Forslag 1 opsummeret

  • Ovenlysvinduer i tagryggen
  • Integreret opbevaring i entré og børneværelse
  • To store foldedøre fra fællesrum til terrasse
  • Glasdøre imellem lounge og spisestue

 

Designforslag 2
Højt loft og glasvæg

I dette forslag er der også loft til kip over både køkken og spiseområde. Loftet er blevet gjort en anelse højere i skitse 2, så der skabes en følelse af ekstra rummelighed.

Terrassedørene er blevet forlænget til at løbe langs hele husets sydvendte side, og grundet de store ovenlysvinduer over køkkenet, er der sikret masser af let lys i løbet af dagen.

”Over køkkenet er der placeret to ovenlysvinduer som trækker morgensolens stråler ind i rummet og skaber et dejligt diffust lys resten af dagen.” – Arkitekten

I entréen er der, også her, indtænkt integreret opbevaring – dog med en siddeniche på den anden væg. På forældreværelset løber en kæmpe glasvæg tværs igennem lokalet og bag den ligger adgangen til et stort walk-in skab.

Glasvæggen giver lyset mulighed for at strømme ind i soveværelset, så man altid vil have en forbindelse til solen udenfor.

Forslag 2 opsummeret

  • Høj tagryg og ovenlysvinduer over køkkenet
  • Integreret opbevaring og siddeniche i entréen
  • Store terrassedøre som løber langs husets side
  • Masser af lys på forældreværelset

 

Designforslag 3
Aftensol og integreret reol

I designforslag tre er ovenlysvinduerne blevet placeret mellem køkkenet og spiseområdet hvilket trækker aftensolens stråler indenfor. Loungen er blevet åbnet op, men beholdes adskilt fra resten af lokalet via et eventuelt sofamøbel.

Der er derudover blevet sat en integreret reol ind i væggen, hvilket giver stuen en hjemlig stemning og masser af muligheder for at dekorere med billedrammer og bøger.

Designforslag tre kører videre med siddenichen og og den integrerede opbevaring i entréen. I denne skitse leder entréen dog ind til et badeværelse, og ikke til et kontor.

Forældreværelsets placering har, i denne skitse, skabt en direkte adgang til en ekstra lille terrasse, så forældrene kan have deres eget sted at nyde den friske luft og sol.

Forslag 3 opsummeret:

  • Aftensol i fællesrummet
  • Entré som leder ind til et lille badeværelse
  • Integreret reol i loungen

 

Endeligt designforslag
Finpudsning af forslag 1

Familien valgte at gå videre med en modificeret udgave af designforslag 1. De store ovenlysvinduer er blevet bevaret i det endelig designforslag samt den samme inddeling af zonerne.

Plantegningen er ligeledes blevet tilpasse de ønsker og kommentarer som familien kom med under den sidste kommentarrunde.

Walk-in skabet er for eksempel blevet gjort mindre i dette forslag for at gøre plads til et større badeværelse på forældrenes værelse.

Det endelige designforslag opsummeret:

  • Designforslag 1, dog mere tilpasset familiens behov
  • Større badeværelse på forældreværelset
  • Store ovenlysvinduer i fællesrummet
  • Adskilt loungeområde
  • Store terrassedøre

Andre projekter