6 tips, når man skal udbygge sommerhuset med en tilbygning

Inspiration

May 12, 2022

Når man står overfor at udbygge sit sommerhus med en tilbygning, er der en del ting, man skal have tænkt over. Først og fremmest skal man have kontaktet kommunen for at høre, hvad deres regler og restriktioner for tilbygninger til sommerhuse er - eller læst op i lokalplaner og byggereglement.

Vi har samlet 6 råd som er lidt mere bløde, men som er værd at overveje samtidig med;

1. Overvej nøje, hvad du ønsker at ændre, og hvorfor

Først og fremmest er det en god idé at sætte sig ned og overveje, hvad der er det, der skal ændres. Er det udelivet, der trænger til en forbedring, eller er det det indre af huset, der skal have et løft? Det kan også være, at det er noget helt tredje. Uanset hvad det er, er det en god idé at have det klart for sig selv, inden man går i gang.  

2. Tag et kig på din økonomi, og overvej om du kan gøre det selv eller om det er bedre at få professionel hjælp

Hvor meget man kan bruge afhænger af ens økonomi, og det er selvfølgelig altafgørende, at man har det på plads, før man går i gang. Man skal også overveje, om man selv kan klare det hele, eller om det er bedre at få professionel hjælp til nogle af de mere tekniske og komplicerede opgaver.  

Om du gør det selv eller får hjælp har også betydning for hvor hurtigt det går, da professionelle typisk vil kunne løse opgaven hurtigere og være flere på samtidigt. Og dermed måske allerede have det klar til den kommende sommer og ikke først næste sæson.

Og endelig er det selvfølgelig værd at overveje om man har ti tommelfingre og om det reelt er realistisk.

3. Overvej hvilket materiale der vil passe bedst til dit hus, og samtidig holder sig godt i det danske vejr

Som arkitekter går vi selvfølgelig meget op i, hvordan et hus ser ud, og hvilket materiale der passer bedst til netop det hus. Men det er mindst lige så vigtigt, at det er et materiale, der holder sig godt i det danske vejr. Vi har i Danmark et meget klimaskiftende vejr, og det er derfor vigtigt, at man vælger et materiale, der kan tåle både frost, regn, vind og solskin.  

Eksempel på sommerhus hvor der er valgt sedum-tag på taget og materialer så sommerhuset falder i med naturen omkring

Du kan også besøge byggeforretninger, der typisk har et stort udvalg af materialer, der kan give dig inspiration og få rådgivning fra personalet.

Endelig skal du også tage stilling til, hvor meget tid og energi du har til at lægge i vedligeholdelsen af huset, da de valgte materialer har en stor påvirkning af det.

4. Tænk også over, hvor meget tid og energi du har til at lægge i projektet, både før og efter byggeriet

Igen handler det også lidt om hvorvidt du skal stå med det hele selv eller får professionel hjælp fra håndværkere. Og hvornår det skal stå færdigt. Er det fx sommerens sæson du gerne vil kunne invitere familie og gæster til at overnatte i dit sommerhus nye tilbygning, så er det vigtigt, at du tager højde for den tid det tager at få byggetilladelsen, købe materialerne, skabt fundamentet og så videre. Ofte tager hele procession længere end man tror.

5. Gør research og find inspiration til, hvordan du kan udnytte pladsen på bedste vis

Brug internettet og sociale medier til at finde inspiration og research hvad der er muligt. Du kan selvfølgelig også se om du kan finde inspiration fra arkitekters tidligere projekter, eller finde finde inspiration hos venner, familie eller bekendte, der har lignende hus eller have.  

Eksempel på sommerhus hvor det var vigtigt at materialerne var bæredygtige

Du kan også tage kontakt til en arkitekt, så du sikrer professionel rådgivning til hvordan du får mest ud af de nye kvadratmeter du bygger.

6. Tal med din familie og/eller venner om, hvad I ønsker at ændre, så I er enige om forløbet

Det er vigtigt at der er afklaring om hvilke behov der er, inden arbejdet går i gang. Ejer du huset sammen med nogle venner, er det især vigtigt, at I er enige om forløbet, fordi I skal lægge penge i fællesskab. I kan med fordel gå til en arkitekt først, så I er sikre på at få mest muligt ud af jeres tilbygning, og så I er enige om hvordan I ønsker at forløbet skal se ud.