Nybyg af sommerhus - hvad du skal vide inden du går i gang

Nyt hus

July 17, 2022

Drømmer du om at skabe din egen unikke ferieoase fra bunden? 

Så er der en række ting, det er klogt at være opmærksom på. 

De ting kan du blive meget klogere på i denne artikel! 

Fordelene ved at bygge frem for at købe 

Den åbenlyse fordel ved at bygge selv, er at du spare en masse penge på vedligeholdelse. 

Men du mister selvfølgelig den sjæl og nostalgi der kan ligge i et oprindeligt og ældre sommerhusdesign. 

Men den sjæl og hygge har du med et nybyg til gengæld selv mulighed for at føre ind i sommerhuset, på dine præmisser. 

Dertil kan du vælge både økonomisk, æstetiske og bæredygtige løsninger til dit sommerhus, som ikke nødvendigvis ville være der i et eksisterende.

Økonomi - budget og pris 

Det er afgørende at du lægger et klart og godt budget, for at forhindre at økonomien løber løbsk. Derfor er første step at gå i banken og finde ud af, hvad du har råd til. 

Det er også budgettet der afgøre hvad der realistisk i forhold til beliggenhed, antal kvadratmeter, rumfordeling og materialer. 

Omvendt er det altså også disse elementer, der influerer prisen på dit nye sommerhus. 

Desuden afhænger prisen også af, om du vælger et typehus der allerede er tegnet, eller om du vil havde det tegnet hos en arkitekt

Herudover skal du indregne prisen for nedrivning af sommerhus, hvis der i forvejen er et eksisterende sommerhus på grunden du køber.

Priserne kan altså komme lidt at ligge på vidt forskellige beløb, men mindsteprisen for et klassisk, nybygget og nøglefærdigt sommerhus i træ på 60 m2, er ca 850.000 DKK. 

Dog kan du trække noget af beløbet fra hvis du kan bygge noget selv, og derfor måske udvide kvadratmeterne til 80, for samme pris. 

Et nøglefærdigt sommerhus på 80 m2 koster omkring 1.300.000 DKK.

Stil - typehus eller arkitekttegnet 

Når man skal bygge et nyt hus, skal man forholde sig til, om man ønsker at bruge ekstra penge på at det bliver helt unikt med et arkitekttegnet, eller om man hellere vil spare penge, og vælge et typehus

Der findes en række forskellige færdigtegnede sommerhuse, som man kan vælge imellem. Det er det man kalder typehuse. 

De er tegnet ud fra hvad den gennemsnitlige danske familie går efter. 

Hertil skal man forholde sig til antal kvadratmeter, materialer og antal værelser. 

Der er flere firmaer der tilbyder disse typehuse, derfor er der stor chance for at finde noget, der falder i din smag, om det er bjælker, mursten, loft til kip eller hems. 

Et arkitekttegnet sommerhus giver derimod en unik mulighed for, at skabe noget, der er ens helt eget. 

Men det koster også, da det gennem hele processen er afgørende, at man allierer sig med byggerådgivere, mens du ved typehuset kan genbruge flere dele fra hele byggeprocessen. 

Regler og lovgivning 

Inden du går i gang med hvilket som helst nybyggeri, bør du læse byggeloven og lokalplanen for dit byggeri grundigt igennem, for at undgå ærgerlige og fatale fejltagelser. 

Hvis du kender lovgivningen for helårshuse, så er du godt på vej, for det er faktisk næsten det samme. Der er dog enkelte forskelle, og dem skal du selvfølgelig kende! 

Første forskel er, at husets byggeteknik ikke har de samme krav. Ligeledes gælder det for både isoleringstykkelser og dampspærre. 

Anden forskel omhandler sommerhusets højde, som skal være lavere end enfamiliehuse, den må nemlig ligge på højst 5 meter. 

Tredje forskel er, at sommerhuse skal være i en afstand på mindst 5 meter fra skellet. hvor det ved helårshuse kun er 2,5 meter. 

Fjerde forskel handler om bebyggelsesprocenten som oftest ligger på 15 procent i sommerhusområder, hvor den typisk er 30 procent i boligkvarterer inde i byen. 

Det er altså vigtigt, at du har husket at kigge på alle disse faktorer, og har undersøgt, hvad du må og ikke må, før du påbegynder dit byggeprojekt. 

Du skal også altid huske at få en byggetilladelse fra den enkelte kommune! 

Inspiration 

Har du stadig blod på tanden og mod på at bygge dit helt eget sommerhus? 

Så kan du finde meget mere inspiration her hos Arked!

Læs f.eks. om hvordan du kan trække haven med ind i dit sommerhus i denne artikel, og se eksempler på vores nybyggede sommerhuse her

Du er også meget velkommen til at booke et uforpligtende møde med en af vores arkitekter, til en snak om dine drømme.