Hvilke rådgivere og fagfolk skal jeg bruge til at bygge?

Ordbog

November 17, 2020

At bygge et hus kræver oftest ekspertviden og fagfolk, både til at designe, planlægge og bygge jeres kommende hjem.

Vi har gennemgået mange af de fagfolk du vil møde igennem dit projekt. Som hovedregel skal du sørge for at have en rådgiver ved din side igennem hele dit byggeri, så du altid har nogen at sparre med. Det kan enten være en arkitekt eller en byggerådgiver. Herefter er det meget individuelt hvem man ellers skal bruge.

Det kan derfor være fordelagtigt at lave en procesplan. I en procesplan skriver du ned de faser du skal igennem, hvad du skal have udarbejdet før du er i mål og hvem som skal udarbejde det.

Det kan være helt simpelt og overordnet. Fx. 3 faser som

  1. Design
  2. Tilladelse
  3. Udførelse


Du skal bruge

  1. Design: Arkitekt
  2. Tilladelse: Arkitekt/ingeniør/landmåler
  3. Udførelse: Byggefirma/arkitekt

Du kan også lave det mere detaljeret.

 

Rådgivere I skal kende - og hvad I skal bruge dem til når I skal bygge

For de fleste, der skal i gang med et byggeprojekt, kan det være svært at overskue hvem man skal hyre for at komme godt igennem et byggeprojekt. Vi vil i det følgende forsøge at komme med et bud på hvem der normal vis kommer ind over et projekt og deres rolle deri. 

Håndværkere

Typisk kan man få et byggefirma til at give et tilbud på at være hovedentreprenør på baggrund af tekniske tegninger og byggetilladelsen fra kommunen. Som hovedentreprenør vil byggefirmaet styre hele byggeriet, økonomien og deres underentreprenører. Underentreprenørerne vil typisk være; Murer, Tømrer, Elektriker, VVS’er, Maler, Ventilationsfirma.


Landinspektør

En landinspektør skal bruges til at verificere skel og koter på grunden og til at opmåle evt. eksisterendebygning. Derudover skal landinspektøren anvendes, når huset skal afsættes det rigtige sted, inden byggeriet sættes i gang.


Geotekniker

En geotekniker kan lavejordprøver til verificering af jordbundsforhold, således man kan sikre sig, at jorden kan bære dit hus, og fx sikre, at du ikke køber en grund som er for blød til at bygge på.


Ingeniør

I forbindelse med byggeansøgningen har du ofte brug for hjælp af en ingeniør. Afhængigt at det projekt, der skal bygges, er det nødvendigt med statiske beregninger ellerandre tekniske bilag såsom beregninger på fx akustik, energimærke og indeklima.

 

Arkitekt

Både i forbindelse med idé udviklingen og de teknisketegninger til byggeansøgningen, er det en rigtig god idé at få hjælp fra en arkitekt. Derudover kan en arkitekt også lave byggetegninger, hvis ens hovedentreprenør ikke kan gøre dette.


Byggesagkyndig

En byggesagkyndig er er en uvildig rådgiver. Den byggesagkyndige kan eksempelvis se tilbud igennem fra en hovedentreprenør, fx for at gennemskue hvad der er med i tilbuddet og hvad der ikke er. Derudover er den en god idé at have en byggesagkyndig til at føretilsyn i byggeperioden.