Hvordan finder man det bedste sted til terrassen?

Tilbygning

August 24, 2021

Terrassen vil altid være en af de mest populære typer af tilbygninger, og hvert år vælger mange danskere at få lavet nye terrasser for at kunne nyde vejret under lidt bedre forhold. Men siden en terrasse er så afhængig af god sol og læ for vinden for at man kan nyde den bedst, hvordan finder man så ud af hvor den skal placeres?

Vi har masser af erfaring med at skitsere terrasser og vejleder dig gerne i forløbet. Noget af det vigtigste man selv kan gøre på forhånd, er dog at danne sig et billede af hvor man gerne vil have den skal stå.

I denne artikel giver vi fem gode råd til hvordan man finder den perfekte terrasseplacering. Så læs med her hvis du drømmer om at få lavet en terrasse, men måske er i tvivl om hvor den skal være.

 

Tænk over dine behov

Hvordan kommer du til at bruge terrassen? Skal det være en terrasse hvor man kan ligge og sole sig i løbet af dagen, eller er du mere til en terrasse med aftensol og plads til hyggelige udendørsmiddage i den friske luft?

Og skal det være en lille terrasse som nærmest kan fungere som en personlig læsekrog og oase? Eller skal der være plads til store familiearrangementer og vejfester på den?

Dine behov har stor indflydelse på hvordan terrassen kommer til at blive brugt, og det er derfor en god idé at skræddersy den specifikt til den måde du kommer til at bruge den.

Hvis du for eksempel gerne vil have en solrig terrasse, giver det ikke nogen mening at placere den i den skyggede del af haven lige bag det store bøgetræ. Og hvis du omvendt gerne vil have en terrasse til middagsarrangementerne, er det måske en dårlig idé at bygge den på det sted i haven hvor solen er allerstærkest.

Overvej derfor altid hvilke behov du har, inden du går i gang med byggeriet. Så sikrer du dig at du får det bedst mulige slutprodukt.

 

Find ud af hvordan og hvor solen skinner i løbet af døgnet

Hvor på din grund er der bedst morgensol? Og hvor er solen svagest sent på aftenen? Når du har tænkt over hvilke behov du har til terrassen, kan du begynde at undersøge hvordan solen bevæger sig på din grund i løbet af døgnet.

Hvis du gerne vil have en solterrasse, giver det netop god mening at vælge en placering hvor der er gode forhold for sollyset. Og for at gøre det, skal man kende sin grund godt.

Det anbefales derfor at man venter lidt med at få lavet en terrasse hvis man ikke har boet på sin grund særligt længe. Hellere vente til man kender lysforholdene bedre, så man kan nå at finde det bedst mulige sted til sin terrasse.

 

Undgå et sted hvor der er direkte sol hele dagen

Hvis man vil have en solterrasse, er det selvfølgelig en god idé at vælge en placering hvor der er sol i løbet af dagen. Men det er de færreste terrasser som kan tåle at være udsat for direkte sollys hele dagen.

Stærk og direkte sol 24/7 kan skade terrassens maling og gøre vedligeholdelsen af den ekstra svær. Hvis terrassen er malet i sort, vil den mørke farve også holde på varmen og gøre terrassen meget varm at gå på hvis man har bare tæer. Og det er aldrig sjovt at brænde sig på fødderne.

Prøv derfor at undgå et sted hvor solen skinner hele dagen, medmindre du er klar på at skulle lave ekstra meget arbejde for at holde terrassen ved lige.

 

Vælg et sted hvor der er læ for vinden

Stærk vind kan være et af de mest irriterende vejrfænomener. Om det er modvind på cykelstien, sidevind på vej over broen eller et pludseligt vindpust som blæser alle servietterne væk under terrassemiddagen, kan vind bare nemt gå hen og gøre enhver situation lidt ekstra irriterende.

Sørg derfor altid for at vælge en placering til terrassen hvor der er læ for vinden. Man kan også bruge læhegn for at skabe vindtætte kroge, eller plante sig frem til en. Buske kan for eksempel være en både billig og miljøvenlig måde at få skabt lidt beskyttelse fra de stærke efterårsvinde på.

 

Tænk over hvor det giver mening at have terrassen

Hvor giver det mening at have en terrasse i forhold til din boligs layout? Hvis du gerne vil have en terrasse med den perfekte placering til de store middagsselskaber, er det for eksempel en god idé at have dette i tankerne når du skal vælge dens placering.

Måske har du fundet det perfekte sted den kan stå i forhold til sol- og vindforholdene, men hvis det sted ligger på den anden side af huset, bliver det måske irriterende at skulle løbe frem og tilbage for at fragte ting mellem køkken og terrasse under middagsselskaberne.

Hvis der nu mangler en ekstra gaffel, og man er nødt til at løbe hele vejen rundt om bygningen for at hente den, kan det nemt gå hen og blive et lille irritationselement i dagligdagen.

Tænk derfor også altid over hvor det giver mening at have en terrasse i forhold til husets plantegning. Så undgår man som regel upraktiske løsninger.