Er en ombygning nødvendig? 4 ting du bør overveje inden du køber et ældre hus fra før 1930’erne

Større projekter

September 2, 2021

Man kan ikke benægte at der er noget charmerende over gamle huse, og noget nærmest eventyrligt over det at eje en bolig fra en tid hvor ens egne bedsteforældre ikke engang var født endnu.

Måske overvejer du at købe et ældre hus? Eller måske er du blevet inspireret af en mere gammeldags byggestil og overvejer om du skulle få lavet en tilbygning eller ombygning for at opnå den samme stil? I begge tilfælde kan det være en god idé at læse med her.

I denne artikel vil vi gennemgå fire ting som er gode at tænke over inden man giver sig i kast med at købe et hus som blev bygget før 1930’erne. Så undgår man forhåbentlig de helt store uvelkomne overraskelser senere på boligrejsen. Så læs med her og lær disse gamle huse endnu bedre at kende!

 

Passer huset til dig som det er?

De ældre huse blev bygget i en tid som var meget anderledes fra hvad vi kender i dag. Familierne levede typisk på en helt anden måde end de gør i dag. Det ses selvfølgelig også i måden boligerne blev bygget på da de jo gerne skulle passe til datidens måde at leve på.

Mange ældre huse er derfor både konstrueret og indrettet på helt andre måder end man ser boliger blive indrettet på i dag. De passer derfor heller ikke altid til de behov som moderne boligejere har.

Værelserne i ældre huse er for eksempel ofte meget små, særligt køkkenet og badeværelset. I dag vil de fleste gerne have køkkener med plads til mere end bare en enkelt person, men da de ældre boliger blev bygget, skulle der jo typisk kun være én person i køkkenet ad gangen – husholdersken.

Det er derfor en god idé at overveje om huset passer til dine behov. Hvis ikke, er der heldigvis en måde at sørge for at det gør.

 

Skal der laves en ombygning på huset?

En del gamle huse er blevet moderniseret for at passe til de behov vi har i det 21. århundrede, men mange mangler stadig at blive opgraderet til i dag. Det kan dog gøres med en større ombygning.

I en modernisering af et gammelt hus vil man typisk gøre alt fra at lave rummene lidt større og mere oplagte, til en renovering af varmesystemerne (som typisk er hårde på varmeregningen i gamle huse). En energioptimering kan derfor ofte gå hånd i hånd med en modernisering af boligen.

Hvis du er i tvivl om hvor meget en ombygning af din bolig vil koste, giver vi gerne et prisoverslag på projektet. Ellers er du velkommen til at kontakte os for at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig igennem byggerejsen.

 

Har du dog lov til at bygge om på huset?

Nogle gamle huse er fredede da de har historisk værdi, og i de tilfælde må man ikke bygge om på dem.

Der vil typisk stå noget om hvorvidt et hus er fredet eller ej i lokalplanen for området hvis huset ligger i et område med særligt mange gamle huse. I lokalplanen vil kommunen have vedtaget nogle regler for hvad der må og ikke må laves på huset.

Det kan for eksempel være at husets facade skal beholde sin stil så vidt som muligt, og at man derfor kun må bygge på det med bestemte farver og materialer. Der kan også være begrænsninger for hvor meget man generelt må lave om på huset, og i sådanne tilfælde kan det blive svært at lave større ombygninger på det.

 

Det kan være en god idé at efterisolere huset

Som nævnt tidligere, kan det være en god idé at kombinere en moderniserende ombygning af huset med en energioptimering. Det er især en god idé at sørge for at huset er velisoleret da mange ældre huse desværre ikke er særligt tæt isolerede.

Dårlig isolering gør at det koster mere at varme huset op om vinteren. Det gør det både dyrere for dig som boligejer, men er også dårligt for miljøet da en masse energi går tabt i processen.

Det er derfor altid en god idé at overveje om man har tiden og midlerne til at efterisolere huset.