Altan, balkon, terrasse og veranda – Hvad er forskellen?

Ordbog

May 11, 2021

 Naboen har lige fået ny altan, og dine sviger forældre overvejer at få lavet en tagterrasse. Der var vist også noget med at genboen har tænkt sig at få bygget en veranda. Eller var det en balkon som de ville lave?

Der findes mange forskellige typer af tilbygninger som har udendørs ophold som deres primære formål.

Det kan nemt blive forvirrende at skulle tage stilling til hvordan de forskellige bebyggelser helt præcist er forskellige fra hinanden, da overraskende mange af dem faktisk forveksles med hinanden i dagligdagens tale.

Vi har gjort det lidt mere overskueligt for dig og samlet en liste over de fire mest normale typer i denne artikel. Så er du aldrig mere i tvivl om hvad der menes når svigerfar spørger om hjælp til at vælge rækværk til balkonen.

 

Altanen

Ordet ”altan” kommer af det latinske ”altus” som betyder ”høj” hvilket giver god mening da det kendetegnende for altaner netop er deres høje placering over jorden.

Altaner sidder altid fast på deres tilhørende bygning og er forsynede med rækværk. De har sjældent tag over sig og er særligt populære på lejlighedskomplekser.

De fleste lejlighedsbygninger i hovedstaden har, for eksempel, efterhånden alle sammen altaner enten ud mod gaden eller ind mod gården.

Der findes flere typer af altaner. Den mest velkendte er nok den franske altan.

En ombygning af en gammel bolig med franske altaner

En fransk altan er en indadgående dør på en bygning som åbner op ud til det fri. Der vil altid være rækværk for åbningen, da franske altaner ikke skaber opholdssteder.

De blot ”åbninger i væggen” som kan bruges til udluftning og lysindfald.

Svalegange er en anden type af altaner. Svalegange er overdækkede altaner som forbinder to eller flere døre med hinanden, og er derfor en form for ”lange altaner”.

Svalegange ses især i større boligforeninger hvor de fungerer som forbindelsesgange til de forskellige lejligheder i bygningen.

 

Balkonen

Den største forvirringblandt folk opstår ofte i brugen af ordet ”balkon” set overfor ”altan”. Mange vil antage at der er en forskel på de to ting, men i realiteten er balkon og altan blot to ord for den samme type af bebyggelse.

”Balkon” kommer af det italienske ord ”balcone” som betyder ”vindue i gulvlængde”. Grundet de italienske sprogrødder, kan selve ordet balkon derfor ofte lyder en anelse finere end altan.

Mange forbinder derfor balkoner med store pompøse bygninger frem for hvad man til dagligt ser på de velkendte lejlighedsbygninger i danske storbyer.

Hvis man overnatter på et slot og nyder aftensolen fra en altan, ville man sikkert være mere tilbøjelig til at kalde den for en balkon da det ord netop drager på nogle lidt finere associationer end det gængse ”altan”.

Og ville man nyde udsigten ud til Eiffeltårnet fra en altan eller en balkon? Det er faktisk helt op til dig selv hvad du vælger at kalde det.

Det er to ord for den præcis samme ting, og de kan derfor bruges omskifteligt med hinanden.

 

Terrassen

”Terrasse” kommer af det latinske ord ”terra” som betyder jord. Terrasser er bebyggelser som er knyttet til direkte til en boligs omkringliggende terræn/have eller på et fladt tag hvis der er tale om en tagterrasse.

Terrasser er ikke overbyggede, men altid åbne opad da deres primære formål er man kan nyde solen og den friske vind på dem.

Tilbygget terrasseområde

Mange boligejere vælger at få tilbygget terrasser hvis de får mulighed for det. Det er derfor en af de mest populære former for tilbygninger og stort set en garanti for en masse hyggelige og lune aftener under sensommersolen.

 

Verandaen

En veranda er en halvåben overdækket gang omkring et hus som ligger let hævet over det udendørs terræn.

Ordet ”veranda” kommer af det portugisiske ”varanda” som betyder "balustrade" da verandaer som regel er afgrænsede med rækværk.

De kan godt være åbne, men vil for det meste have en form for skel omkring sig.

Verandaer har altid overdæk, og man kan derfor sige at en veranda i virkeligheden bare er enterrasse med tag.  

Dog er der nogle mindre stilmæssige forskelle imellem de to. En veranda vil, for eksempel, oftest være placeret foran det tilhørende hus så den vender ud mod vejen eller indkørsel til boligen.

Typiske veranda er ses foreksempel i den sene vestlige kolonialstil – særligt i den nordamerikanske variant.

Det er typisk for husene i mange amerikanske film og serier som finder sted i ”the suburbs” at der vil være en veranda forrest i huset hvor hovedpersonerne ofte opholder sig.

 

Vi håber at du har fået lidt bedre styr på og overblik over forskellene mellem de fire typer af bebyggelser. Vi har en masse lignende opslag i vores vidensafdeling her på hjemmesiden hvor du kan give dig i kast med at lære endnu mere om arkitekturens verden.

Der er blandt andet artikler om alt fra arkitekttegninger til historien bag funkisstilen.