Typiske skader hos ældre huse (før 1930’erne)

Råd og vejledning

June 17, 2021

Hvis dit hus er bygget før 1930, er der nogle særlige forhold som du som boligejer skal være ekstra opmærksom på. Der er nemlig nogle typer af skader som huse fra denne periode er særligt disponerede for.

Disse skader kan dog forebygges hvis man er bevidst om sin boligs tilbøjelighed til at få dem og de kan derfor ofte undgås med tidlig oplysning.

I denne artikel forklarer vi nogle af de mest typiske skader som opstår i ældre huse, så du som boligejer kan være bedre forberedt hvis uheldet er ude en dag. Mange af disse problemer kan ligeledes løses med en renovering.

 

Revner

Det er ikke ualmindeligt at der opstår revner i et gammelt hus’ facade. Dette kan ske på grund af alt fra fugtskader til voldsomme temperatursvingninger, og det er vigtigt at man som boligejer holder øje med om der opstår revner.

Revner i facaden gør det nemt for vand og fugt at trænge igennem hvilket kan påføre huset endnu større skader.

I voldsomme tilfælde kan der opstå sætningsrevner som er revner der opstår hvis huset vejer for meget i forhold til hvad jorden under det kan bære.

Husets vægt kan for eksempel øges signifikant hvis for meget vand trænger ind i facadens revner og dermed gør bygningen tungere.

 

Utæt tag

Hos mange gamle huse er der øget tendens til at fugt kan trænge ind i tagkonstruktionen. Det kan ske af flere grunde, men to af mest hyppige årsager er at flere tagsten knækker af taget eller hvis den mørtel (understrygningen) som sørger for at taget er tæt ligeledes begynder at falde af.

Ubehandlet fugt i tagkonstruktionenkan give flere problemer på sigt. Det kan for eksempel udvikle sig til råd og svamp hvilket kan blive en decideret sundhedsfare hvis der ikke gøres noget ved det.

Dette problem kan ofte løses ved enten af lægge en hel ny tagbelægning eller reparere de utætheder som er i murværkets mørtel. Så undgår man at mere fugt trænger igennem og skader taget.

 

 

Høj varmeregning

Mange ældre ejendomme er dårligt isolerede og skal derfor bruge en masse energi på at varmes op.

Det kan gøre ondt på varmeregningen hvis man ikke gør noget ved dette da det store energiforbrug blot vil fortsætte med at trække på pengepungen medmindre man tætner og efterisolerer huset. Det er også bedre for miljøet at sørge for god isolering

 

Huller i murværkets fuger

Hvis der er mange huller og ujævnheder i huset murværk, kan det tiltrække murbier.

Murbier er små insekter i familie med honningbier og hvepse på cirka 6-10 millimeter. De er fredelige af natur og stikker kun hvis de bliver provokeret, men det betyder ikke at man ikke skal tage disse små væsner seriøst.

Murbier borer huller i murværk for at lave plads til at de kan lægge deres æg i små gange i fugerne.

Disse huller kan svække murens styrke, og i særligt svære tilfælde kan enkelte mursten sågar begynde at falde ud.

Hvis man opdager at der er mange huller i fugerne, kan det derfor være en god idé at få dem udbedret.

 

Afskallet facadepuds

Hvis facadens puds efterhånden har mange år på bagen, kan det begynde at skralde af og efterlade ”nøgne pletter” på murene.

Disse afskallede områder er særligt sårbare over for fugt, og hvis vand trænger ind i disse pletter, kan det skabe store problemer om vinteren.

Vandet kan nemlig fryse til is inde i muren og skabe frostsprængninger når de udvider sig i takt med at temperaturen daler.

Vandet gør samtidig også at det omkringliggende puds får sværere ved at blive siddende, og det kan derfor nemt starte en dominoeffekt hvis man ikke fikser sin facade i god tid.