Tilbygninger: Kend disse 6 regler inden du går i gang (2022)

Tilbygning

May 18, 2021

Man skal altid sætte sig ind i sin kommunes regler og anvisninger inden man går i gang med at bygge nyt. Byggereglernes primære opgave er at sikre et så sikkert og velfungerende miljø som muligt, så man skal huske at overholde reglerne når man bygger – ellers risikerer man at skulle rive det hele ned senere hen i forløbet. Av!

I denne artikel dykker vi ned i seks vigtige regler som du skal være bevidst om inden du kaster dig ud i at bygge nyt. Så undgår du bump på vejen længere fremme i byggeforløbet.

 

1) Du må ikke bygge uden en byggetilladelse

Det giver måske lidt sig selv, men man skal selvfølgelig aldrig begynde at bygge noget inden man har fået en byggetilladelse af sin kommune.

En byggetilladelse er kommunens måde at blå stemple dit byggeprojekt på, og der er derfor givet fuldt grønt lys til dit byggeri så snart du får sådan en i hænderne.

Det er ikke alle bygningstyper som kræver en byggetilladelse, men i langt de fleste tilfælde vil man skulle søge en.

En god tommelfingerregel er at du skal have en tilladelse hvis tilbygningen er opvarmet og er større end 50 kvadratmeter.

Du vil derfor ikke skulle søge byggetilladelse til at opføre små drivhuse eller legetøjshuse. Trods deres drivhus-lignende ydre, vil orangerier dog ofte være en anden sag – især hvis de er tilknyttet den eksisterende bolig.

Et tilbygget orangeri

2) Lokalplanen skal altid overholdes

Alle kommuner har en lokalplan som angiver hvor og hvor meget man må bygge i de forskellige dele af kommunen.

Den vil som regel være opdelt i zoner, hvor der gælder specifikke byggeregler alt efter hvilken zone man befinder sig i. Det kan for eksempel være regler for hvilke materialer man har lov til at bygge med eller hvor høje tilbygningerne må være.

Du vil som regel kunne finde din kommunes lokalplan inde på dens hjemmeside.

Da lokalplanen ofte er lidt mere konkret end bygningsreglementets overordnede anvisninger, er det utrolig vigtigt at man aldrig overser sin lokalplan. Hav altid styr på den inden du går i gang med at bygge.  

 

 

3) Bebyggelsesprocenten må ikke overskrides

Bebyggelsesprocenten angiver hvor meget man må bygge på en grund, og den vil som regel kunne findes i dit områdes lokalplan.

Da bebyggelsesprocenten har afgørende betydning for hvor stor din tilbygning kan være og for hvilken type af tilbygning du derfor i sidste ende vil kunne lave, er det væsentligt at du gør dig bekendt med den inden du går i gang med at bygge til.

Det kan for eksempel være at man virkelig gerne vil bygge en terasse på 80 kvadratmeter, men hvis de ekstra kvadratmeter overskrider bebyggelsesprocenten for grunden, vil man i sidste ende ikke kunne bygge den.

En tilbygget entré

 

4) Tilbygningen skal isoleres hvis den skal bruges til beboelse

Hvis din tilbygning skal bruges til beboelse, er det et krav at den er isoleret. Bygningsreglementet har specifikke regler for hvordan et rum skal udformes hvis det skal være beboeligt, og et af disse er et krav om isolering af rummet.

Det eksakte isoleringsniveau af loft og gulv afhænger af hvilket materiale der er blevet bygget med. Det ligger dog på omkring 200 mm til 300 mm, og reglen er selvfølgelig blevet udarbejdet for at undgå ophold under kummerlige forhold.

Der er for eksempel også minimumskrav for mængden af naturligt lys i opholdsrum.

 

Tilbygning af fællesrum

 

5) Der er regler for hvor meget selve byggeprocessen må larme

Det kan godt være at man er en ”night owl” og arbejder bedst i tidsrummet hvor de fleste folk ligger og sover, men man vil højst sandsynligt blive stoppet på et eller andet tidspunkt hvis man går i gang med gravkoen klokken tre om natten.

Der findes krav om hvor meget et byggeri må larme og hvornår på dagen det må finde sted. Disse krav er selvfølgelig blevet udarbejdet for at sikre anstændige støjniveauer (og glade naboer!) i de forskellige boligkvarterer.

Det er forskelligt fra kommune til kommune hvilke regler gælder, og disse kan som regel findes inde på kommunens hjemmeside.

Udover at tage højde for reglerne for hvor meget dit byggeri må larme, er det generelt også en god idé at gøre dine naboer bevidste om det hvis du skal til at bygge.

Det er ikke kun dig selv som vil skulle leve med larmen af boremaskiner og cementblandere under byggeforløbet – dine naboer vil selvfølgelig også blive påvirket af det. Det er derfor altid god stil at fortælle dem hvad der skal foregå og tage hensyn til dem, så I undgår stridigheder og fjendtlige støjklager.

 

 

6) Dan dig et overblik over byggeriets økonomiske omfang inden du går i gang

Den sidste ”regel” er ikke en officiel anvisning eller krav for dit byggeprojekt, men blot en vigtig og god ting at sætte dig ind i inden du bygger til.

Ved du hvor meget hele projektet cirka kommer til at koste? Hvis svaret er nej på det spørgsmål, kan det være en god idé at sætte byggetankerne lidt på pause indtil du har dannet dig et bedre overblik over de økonomiske aspekter af projektet.

Hvis du er i tvivl om hvilket prisleje dit byggeprojekt kommer til at ligge i, kan du bede om at få et prisoverslag på det.

Der findes også mange måder at spare lidt kroner på sine tilbygninger på og bygge mere økonomisk. Det er dog vigtigt at huske at en tilbygning i sidste ende som regel vil være en investering i boligen og hæve dens samlede værdi. Så det er ikke nødvendigvis altid bedre at bygge så billigt som muligt.