Hvad er muligt og hvad koster en tilbygning i træ? (2022 priser)

Tilbygning

March 23, 2021

Når du ønsker en tilbygning til dit eksisterende hus, er der mange muligheder, der åbner sig op. Arkitektens job er - i samarbejde med dig - at gøre din boligdrømme til virkelighed. En rigtig god løsning for mange mennesker er at lave deres tilbygning i træ. Men hvad er egentlig muligt, når man ønsker en tilbygning i træ? Og hvad koster det at bygge den? Alt dette kan du få et overblik over her. 


Hvorfor vælge en tilbygning?

Når man af forskellige årsager pludselig har brug for mere plads i sit hjem, kan den første tanke måske være, at man er nødt til at sælge sit hus og flytte. Dette er dog langt fra altid nødvendigt. Faktisk er en tilbygning den perfekte løsning for mange mennesker.

Ikke nok med, at man kan blive boende i et hus, man allerede kender og holder af. Man får også muligheden for at arbejde sammen med en arkitekt for at skabe de perfekte rammer, som man drømmer om at bo i. Altså har du ved en tilbygning muligheden for at skræddersy den løsning, der passer helt perfekt til dig og dine omstændigheder. 

Uanset om drømmen er et par værelser mere til børnene, en større stue med udgang til terrasse eller en mere funktionel entre, kan en tilbygning i træ være det rette for dig.

Ønsker du at læse mere generelt om priser og hvad det koster at bygge en tilbygning kan du læse det her.


Tilbygning med træmaterialer

Når du har valgt at bygge en tilbygning, er næste step at beslutte de materialer, der skal bruges. Her kan du vælge at bygge i træ. Der er mange forskellige årsager til, at træ kan være den helt rette mulighed for dig:

  • Træ er et relativt billigt materiale i forhold til, hvis du vælger at bygge i mursten
  • Når du bygger i træ, har du mulighed for at skabe et moderne udtryk eller kontrast til dit hus. Se bare denne case, hvor en tilbygning i træ skaber en smuk, moderne kontrast til kundens eksisterende murstenshus
  • Træ er et godt, robust materiale
  • Træ har ofte et lavere co2 aftryk, end andre byggematerialer. Dermed får du muligheden for, at gøre dit byggeprojekt mere klimavenligt
  • Når du vælger at bygge i træ, har du mulighed for at justere i husets udtryk ved for eksempel at male det, hvis du med tiden vil prøve noget nyt
"Træet står ofte flot til gamle murstenshuse, hvor de får et lettere udtryk op mod huset"

Her kan du se et eksempel på et designforslag, hvor arkitekten har tegnet en tilbygning i træ. Dette er et godt eksempel på, hvordan træet kan bruges både til at skabe en sammenhæng med det eksisterende hus samtidig med, at der eksperimenteres og brydes med stilen. 


Hvad koster det? 3 vigtige faktorer

Der er flere komponenter, der spiller ind, når det kommer til at finde ud af, hvad din tilbygning kommer til at koste. Dette kan blandt andet være:

  • Hvad der skal bygges til
  • Størrelse på tilbygningen
  • Beliggenheden for din bolig


Når det handler om, hvad du skal bygge til dit eksisterende hus, er det klart, at det er dyrere at bygge et badeværelse og køkken, end det er at bygge et ekstra værelse eller stue. Det skyldes, at det er vidt forskellige materialer og inventar, som man bruger til disse rum frem for eksempelvis værelser. 

I forhold til størrelsen på din tilbygning skal det tænkes ind, at større ikke nødvendigvis betyder dyrere, når det kommer til m2 prisen. Dette skyldes, at der er en række startudgifter til dit byggeri, der vil være det samme uanset om din tilbygning er 30 m2 eller 70 m2. Til startudgifterne kommer altså omkostninger som timeprisen på håndværkere m.m. Det er derfor værd at have in mente, at jo flere m2 du fordeler omkostningerne over, desto billigere bliver m2 prisen i sidste ende. 

Endelig er der også forskelle på prisen på eksempelvis håndværkere alt efter hvor i landet, du bor. Det er dyrere at bygge i og omkring store byer, end det er at bygge i mindre, lokale områder. 

Der findes ikke en formel ud fra disse komponenter, der kan sige hvad prisen præcist bliver på netop din tilbygning. Derfor anbefaler vi, at du booker et møde med en arkitekt, så du kan få vurderet dit projekt professionelt.


Hvad kan lade sig gøre med en tilbygning i træ?

Når du skal lave en tilbygning i træ, er der rigtig mange muligheder for dig. Alt lige fra design og materiale til størrelse og funktioner er noget, du skal skal tage stilling til. Når du laver en tilbygning til dit hus, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for dig. Hvad end det er en tilbygning i form af nye værelser, udestue eller et større køkken-alrum, du ønsker, er der muligheder, der passer netop dig. Træ kan nemlig bruges til at skabe mange forskellige udtryk alt efter, hvad din personlige stil er. 

"Træ er et fantastisk naturlig materiale. Udenfor vil det ændre karakter og blive unikt efter vind og vejr. Imens gør man det synligt indenfor kan det give nogen varme og karakterfulde rum"

Når du vælger at bygge med træ er det muligt at justere tilbygningens udtryk lige efter din personlige smag. Hvis du ønsker et mere traditionelt udtryk, kan du eksempelvis vælge en klassisk listebeklædning. Ønsker du derimod et moderne udtryk til din tilbygning, er der med træmaterialer også er plads til at være mere eksperimentel. 

"Ofte bruger man tilbygninger i træ, til at give et klart udtryk for hvad der gammelt hus og hvad der er nyt"


Det er ikke kun muligt at lave tilbygning til dit hus. Det kan også være, at det er dit sommerhus, som du drømmer om at bygge på? Hvis dette er tilfældet, kan du læse seks gode råd og overvejelser, du bør gøre dig, her.


Hvorfor vælge en arkitekt til dit byggeprojekt?

De mange beslutninger kan for de fleste virke overvældende. Derfor kan det også være en god idé at hyre en arkitekt til at hjælpe dig undervejs. En arkitekt hjælper ikke kun med at tegne din fremtidige tilbygning. Vi kan også hjælpe dig med overblikket i forhold til hele processen. 

Hvis du vil have en hjælpende hånd med din tilbygning, kan du her se vores pakkeløsninger eller booke et møde, hvor du kan få rådgivning om dine udfordringer, prisvurdering samt et skræddersyet forslag på et byggeforløb tilpasset dine behov.