Tilbygning eller nyt hus? 2 spørgsmål at stille inden du tager beslutningen

Råd og vejledning

June 18, 2021

Når man af den ene eller anden årsag pludselig mangler plads i hjemmet, står man typisk overfor valget om, hvorvidt man skal købe et nyt hus eller bygge til det hus, man allerede bor i. 

Det kan være en meget svær beslutning at tage, fordi det for mange mennesker er svært at finde hoved og hale i, hvad der egentlig bedst kan betale sig samtidig med, at der ofte er mange følelser involveret i forbindelse med ens hus. 

I denne artikel guider vi til, hvordan I kan tage denne beslutning på baggrund af, hvad der bedst kan betale sig for netop jer med udsto spørgsmål. 


Hvad er huspriserne i dit område?

Den vigtigste faktor overhovedet, når du skal vurdere, om du skal bygge en tilbygning eller købe helt nyt hus, er huspriserne i det område, som du bor i.

Det er nemlig sådan, at jo dyrere området, du bor i, er, desto bedre kan det betale sig at bygge en tilbygning til dit hus. Dette skyldes, at tilbygningen i sidste ende vil være billigere pr. kvadratmeter, end kvadratmeterprisen på et tilsvarende større hus. 

Områder med de dyreste huspriser findes omkring de større byer.

Hvis du derimod bor i et område, hvor husene er meget billige, er det økonomisk bedst at flytte i et større hus, da du ellers vil tabe penge på at bygge en tilbygning. 


Hvad bliver prisen på din tilbygning?

Selvom prisen i dit boligområde har mest at skulle have sagt i forhold til, hvorvidt det bedst kan betale sig at bygge en tilbygning eller at købe et nyt hus, er der også en anden faktor, der spiller ind. Der er tale om, hvad prisen på din tilbygning vil blive. 

Prisen på tilbygninger afhænger af mange ting, så som:

  • Materialer
  • Beliggenhed
  • Størrelse
  • Hvilke rum tilbygningen skal indeholde

Alle disse faktorer spiller ind i sidste ende, når tilbygningens pris skal fastlægges. Vigtigst i forhold til at bygge billigt er, hvilke rum din tilbygning skal indeholde. Det er nemlig sådan, at det er langt billigere at bygge rum som værelser, stue, kontor osv., hvor køkken og badeværelser er en del dyrere. 

Du kan selv prøve at beregne prisen på dit muligt fremtidige projekt med vores prisberegner. Ligeledes kan du se vores guide til at bygge en så billig tilbygning som muligt.


Andre overvejelser

Vi har nu præsenteret de to spørgsmål, man bør stille sig selv, inden man beslutter sig for, om man skal bygge en tilbygning eller købe nyt, større hus. Dog kan andre overvejelser også være vigtige.

Eksempelvis er det vigtigt at huske på, at der, ud over husenes prisforskel, også er en del udgifter forbundet med køb og salg af hus. Disse udgifter indebærer blandt andet udgiften til ejendomsmægler og tinglysningsafgift af skødet.


Tilbygning er en unik mulighed

Hvis det kan betale sig økonomisk i forhold til den plads, som man som husejer mangler, når man overvejer enten tilbygning eller flytning, er tilbygning en helt unik mulighed for at præge sit hus. 

Tilbygning giver altså mulighed for både at give dit hus et arkitektonisk løft udseendemæssigt samt have indflydelse på rummenes indretning og placering. 

Derudover kommer selvfølgelig den faktor, at en god tilbygning i rigtig mange tilfælde kan være rigtig god forretning for dig, hvis huset en dag skal sælges, da den kan øge salgsprisen. 


Det er en rigtig stor beslutning at tage, om man skal flytte eller bygge en tilbygning. Hvis du har brug for råd og vejledning, er vi hos Arked klar til at hjælpe dig. Kontakt os allerede i dag og tag en samtale om dine muligheder.