Tilbygning

Tilbygning til gammel lade med plads til nye minder

Gamle staldbygninger og lader har en nærmest naturlig charme. De mange ældre landhuse som stadig findes rundt omkring i landet, får nemt tankerne ledt hen på gyldenbrune havremarker, fuglesang og klassisk landidyl. De skaber en stemning som langt de fleste af os kan se os selv i, og mange boligejere vælger derfor at beholde de oprindelige stalde for netop at bevare denne stemning.

I denne case kan du læse om en familie fra det nordlige Sjælland som drømte om at få lavet en tilbygning som gav dem flere værelser og mere plads i hverdagen. Vigtigst af alt skulle tilbygningen dog skabe forbindelse til den gamle lade på grunden.

Laden skulle blive til ét stort fællesrum som kan bruges til mange forskellige ting - alt fra gildesal til yogastudie. Ud af vores mange forskellige pakkeløsninger, valgte familien at bestille vores ”Arkitektonisk Rådgivning”-pakke, og efter flere samtaler, udarbejdede vi tre designforslag til familien.

I denne artikel kan du se de tre visualiseringer og tilhørende plantegninger som vi udarbejdede til dem, samt hvordan den oprindelige lade så ud.

 

Den oprindelige lade

 

Designforslag 1
Geometrisk design og tagterrasse

I det første løsningsforslag ses en tilbygning med en meget geometrisk form. Det simple firkantede udtryk drager mange paralleller til funkis-stilen, og tilbygningens form står i stor kontrast til den eksisterende lade.

Der sker derudover et unikt materiale- og farveskift midt i tilbygningen da udtrykket skifter fra naturfarvede mursten til den lysegrå øvre etage. Dette skaber et meget moderne og legende udtryk som er interessant at se på.

Stueetagens plantegning viser hvordan tilbygningen er koblet sammen til den eksisterende lade via en glasgang. Glasvæggene i gangen skaber en god udsigt ud til de omkringliggend emarker og sikrer en masse naturligt lysindfald i begge dele af boligen.

Der er derudover store ovenlysvinduer i både laden og tilbygningen hvilket giver endnu mere lys og lukker naturen ind i boligen.

I tilbygningens 1. sal er en del af den sydvendte tagflade blevet lavet om til en tagterrasse. Laden har derudover fået en hems i forbindelse med en karnap med udsyn til markerne mod nord. Der er derfor masser af muligheder for at nyde udsigten lige meget hvor man er på grunden.

 

Designforslag 1 opsummeret:

 • Geometrisk tilbygning
 • Simpelt udtryk
 • Glasgang som forbinder lade og tilbygning
 • Tagterrasse på tilbygningens 1. sal
 • Gode udsigtsmuligheder

 

 

Designforslag 2
Store terrasser og sammenhæng i udtrykket

I dette andet designforslag følger karnappen ladens nuværende form og facade i både materiale og udtryk. Der er dog en tydelig markering imellem det eksisterende og det nye hvilket skaber et adskilt udtryk.

Tilbygningen har, i dette forslag, også fået en tagterrasse. Terrassen er dog en del større end i forslag 1, og det samme er gældende for ladens terrasse i stueetagen. Den er her blevet gjort endnu større hvilket skaber endnu flere muligheder for at sole sig og nyde udendørslivet.

I denne planløsning er værelserne blevet komprimeret til ét plan. Der er blevet tegnet et indbygget tekøkken ind i værelse 1 samt udgang til små plateauer som gør at man kan træde frit ud i landskabet. Derudover er der tegnet mange vinduer ind hvilket igen sikrer masser af naturligt lysindfald og aftensol.

For at tilføje mere kvalitet til værelse 2, er der i dette forslag blevet tegnet en hems ind ovenpå det tilhørende badeværelse. Hemsen har fået både tagvindue og nordvendt vindue hvilket skaber en god forbindelse til den omkringliggende natur og udsigt til himlen.

 

Forslag 2 opsummeret:

 • Samhørighed i udtryk og materialer mellem lade og tilbygning
 • Store terrasser
 • God forbindelse til det omkringliggende landskab
 • Hems med tagvindue

 

 

Designforslag 3
Det endelige designforslag

I dette tredje forslag, som også er den skitse som familien valgte at arbejde videre med, er mange af elementerne fra forslag 1 gået igen. Tilbygningens 1. sal er blevet fjernet, og den er i stedet blevet gjort en smule bredere i stueetagen. Laden har beholdt sin hems og karnap, og glasgangen imellem de to bygningsdele er ligeledes blevet bevaret.

Ladens hems er blevet beklædt af vertikale træbrædder for at skabe sammenhæng med tilbygningen. Der er derudover blevet brugt sorte vinduesrammer og sort tagpap til at skabe et udtryk med en smule mere kant og skarphed i stilen.

I plantegningen af stueetagen ses hvordan tilbygningen følger ladens sydvendte retning. I stueetagen er der blevet tegnet to værelser ind som peger mod henholdsvis nord og syd. I midten er der blevet tegnet både tekøkken, badeværelse og sovenicher til begge værelser ind.

Værelserne er derudover forbundet ved hjælp af små gangbroer som skaber en glidende overgang mellem inde og ude.

For at udnytte ladens loftshøjde, er hemsen blevet brugt til at danne rammen for et rum overs tueetagen der kan bruges som musikrum. Der er derudover en masse vinduer som sikrer godt lysindfald og god indendørs atmosfære.

 

Endeligt forslag opsummeret:

 • Tilbygning uden 1. sal
 • Hems og karnap
 • Glasgang imellem de to bygningsdele
 • Sorte vinduesrammer og sort tagpap
 • Indbyggede sovenicher
 • Musikrum i ladens hems

Andre projekter