Murermestervillaens styrker og svagheder

Råd og vejledning

August 8, 2021

I vores tidligere artikel om murermestervillaen fra 1950’erne kom vi ind på de særlige kendetegn for boligtypen. I denne artikel giver vi murermestervillaen endnu et besøg, nu med fokus på dens styrker og svagheder. Hvilke fordele er der ved at være ejer af en murermestervilla? Hvilke ulemper er der? Og hvilken betydning har disse styrker og svagheder for dig som boligejer?

Læs med her.

 

Murermestervillaens styrker
Murermestervillaen har mange styrker, men hvor skinner den særligt igennem?

Murermestervillaen er en rummelig familiebolig. Husene blev bygget med familielivet i fokus, og de er som regel indrettet med dette i tankerne. Det er typisk at der vil være både forældreværelse og børneværelse i husets 1. sal, og de egner sig derfor perfekt til børnefamilier.

Villaen har et enkelt udtryk. I modsætning til patriciervillaen fra 1860 til 1930’erne, var store mængder af dekorationer og elegance ikke en vigtig del af murermestervillaens ydre. Murermestervillaen blev ikke bygget for at imponere, men var mere fokuseret på det funktionelle. De har derfor som regel ret enkle facader og udtryk hvilket kan være tiltalende for mange boligejere.

 

Villaerne er bygget i enkle men slidholdige materialer. Selv om murermestervillaen blev bygget til at have et simpelt udtryk, var materialerne nærmest altid i høj kvalitet. Husene blev bygget med robuste materialer som skulle kunne holde sig i mange år fremover. Man finder også en høj kvalitet i det arbejde der blev lagt i murværket og det er tydeligt at håndværket blev taget meget seriøst.

 

 

Murermestervillaens svagheder
Murermestervillaens svagheder ligger primært i det faktum at de er fra en helt anden tid i historien.

Murermestervillaen kræver en del vedligeholdelse. Husene blev trods alt bygget for mange årtier siden, og deres høje alder gør at de kan kræve en del vedligeholdelse. Det er særligt det hvidmalede træværk og husenes andre trædele som kræver særlig opmærksomhed.

 

Murermestervillaen kan være svære at lave ombygninger på. Husene blev bygget med et simpelt udtryki tankerne. Arkitekturen er derfor tilpasset det simple udtryk hvilket kan gøre det svært at bygge om på huset uden at ødelægge helhedsbilledet. Det er derfor en god idé at have en arkitekt med sig inden man går i gang, for at sikre sig at man ikke ødelægger villaens oprindelige udtryk – medmindre det helt specifikt er det man går efter at gøre.

 

Husene har som regel kun et enkelt børneværelse. Murermestervillaerne blev bygget i en tid hvor det var normalt at alle børnene i en familie sov på det samme værelse. Den måde at inddele værelser på ses sjældent hos danske børnefamilier i dag, og man kan derfor komme ud for at husene ikke har værelser nok til at rumme alle i familien. Dette problem kan dog som regel løses med en tilbygning.