Tilbygning

Fornyede ferieboliger med flot kystudsigt

Ferieboliger med for lidt plads? Pladsmangel er aldrig optimalt når man skal på ferie med familien. I denne case kan du læse om et problem af præcis denne type.

En mindre ejerforening i Aarhus på lidt over et dusin ferieboliger ville gerne undersøge mulighederne for at give rækkehusene lidt flere kvadratmeter. Dette skulle ske igennem en tilbygning på husenes 1. etage med en tilføjelse af et par ekstra værelser.

Det var derudover vigtigt for dem at tilbygningen passede til husenes eksisterende udtryk og ikke skilte sig for meget ud fra resten af boligen. Vinduerne skulle også skabe god udsigt til kystlandskabet overfor ferieboligerne.

Ejerforeningen købte først en forundersøgelse af boligerne for at få afklaret mulighederne for byggeprojektet. De købte derefter vores 3 x Designforslags-pakke, og vi udarbejdede tre visualiseringer og plantegninger til dem. Der blev til sidst afholdt en kommentarrunde som dannede grundlaget for en fjerde og endelig skitse. Du kan se alle disse i denne artikel.

 

Designforslag 1
Kontrastfyldte terrasser og rummeligt badeværelse

I den første skitse ses en tilbygning i sorte trælameller som indrammer en udendørs terrasse på husets 1. sal. Terrassernes indvendige er beklædt med lysetrælameller som skaber en stilet kontrast til det omkringliggende sorte træ.

Terrasserne er ligeledes vestvendte hvilket gør det muligt at nyde aftensolen i skønne rammer. I den kystvendte side af tilbygningen sikrer store ovenlysvinduer et flot naturligt lysindfald på første sal.

I plantegningen vises hvordan et tidligere soveværelse er blevet omdannet til et stort badeværelse. Der er også blevet lavet et soveværelse med havudsigt hvor der tidligere var en indbygget hems. Det andet soveværelse har direkte udgang til den vestvendte terrasse.

Forslag 1 opsummeret:

  • Sorte trælameller med terrasser i lyst træ
  • Store ovenlysvinduer
  • Rummeligt badeværelse
  • Soveværelse med havudsigt

 

Designforslag 2
Kviste og stor indendørs rumlighed

Designforslag 2 tager udgangspunkt i mange af de samme principper som designforslag 1. Terrassen er dog blevet erstattet af en kvist som giver mere plads inde i boligen.

Tilbygningen er i dette forslag også blevet beklædt med sorte trælameller. Disse terrasser er også vestvendte og giver rige muligheder for at nyde aftensolen i den friske luft. Der placeret ovenlysvinduer på samme sted som i det første designforslag og lysindfaldet er derfor også blevet optimeret i dette forslag.

Det ekstra soveværelse får, i dette forslag, morgensol ind igennem et højt vinduesbånd. Kvisten danner derudover ramme om en lys stue med direkte udgang til den vestvendte terrasse.

Forslag 2 opsummeret:

  • Kviste som skaber rumlighed inde i boligen
  • Ovenlysvinduer
  • Sorte trælameller
  • Lys stue med direkte udgang til terrasse

 

Designforslag 3
Udbyggede hemse og inspiration fra bådhuse

Det næstesidste forslag er stærkt inspireret af bådhuse, og stilen komplimenterer dermed de skønne kystområder og skaber en fortælling. Tilbygningen er blevet beklædt med sort zink som spiller godt sammen med taget på den oprindelige bolig, og dens form sikrer at der er højt til loftet.

Det store glasparti mod vest giver, sammen med ovenlysbåndet, en masse dagslys og et let indre miljø. Ovenlysvinduerne giver for eksempel mulighed for at se himlen direkte fra sengen hvilket er fantastisk for skyklare aftener hvor man kan nyde lidt stjernekiggeri.

Forslag 3 opsummeret:

  • Udbyggede hemse
  • Stilmæssigt inspireret af bådhuse
  • Ovenlysvinduer som gør det muligt at kigge op på himlen fra sengen af
  • Sort zinkbeklædning som komplimenterer taget

 

Endeligt designforslag
Bådhusstil og sorte trælameller

Det endelige designforslag drager også inspiration fra bådhusene i sin byggestil og er beklædt i sort zink med tilhørende sorte trælameller. De private terrasser er ligeledes nordvendte og sikrer en masse sommeraftener hvor man kan nyde aftensolen.

To ekstra værelser er blevet tegnet ind i dette designforslag, samt et lyst repos med plads til ophold i solskinnet. De mange vinduer sikrer ligeledes en masse naturligt lysindfald og aftensol. En fransk altan er blevet bygget ind i det nordvestvendte værelse.

"Et højtsiddende vinduesbånd i det sydøstvendteværelse trækker morgensolen ind i rummet, imens det nordvestvendte værelse oplyses af aftensolens stråler." - Arkitekten

Endeligt designforslag opsummeret:

  • Inspiration fra bådhusene
  • Sorte trælameller
  • Sort zink
  • Nordvendte terrasser med masser af aftensol
  • To ekstra værelser

Andre projekter