Hvilken type trægulv passer bedst til din boligs arkitektur? - funkisvillaen, landboligen og murermestervillaen

Inspiration

February 16, 2022

Lyst eller mørkt træ? Poleret eller rustikt? Fyr eller mahogni?

Der ligger mange overvejelser bag valget af gulvet i en bolig, og de mange forskellige typer kan hver især tilføje noget forskelligt til dit hus. Det gælder især for det klassiske trægulv. Et gulv i egetræ skaber for eksempel en meget anderledes stemning end klassiske fyrretræsplanker gør.

I denne artikel giver vi dig et kort indblik i hvilken type trægulv kan gå særligt godt med lige netop din hustype.

 

Funkisvillaen

Rette linjer, rene facader og simple farvekombinationer. Funkisvillaen er kendetegnet ved dens minimalistiske udtryk og stilede arkitektur. Den har været en populær hustype i mange årtier, og flere og flere vælger at bygge deres huse i.

Måske har du valgt at gøre det samme og bygge din nye bolig i funkis? Eller måske skal din tilbygnings facade være inspireret af den? I begge tilfælde vil du selvfølgelig skulle overveje og i sidste ende vælge hvilken slags gulv din bygning skal have.

Funkisvillaen får sit rene og geometriske udtryk fra de mange rette linjer i facaden. Husene er typisk kasseformede, og inde i boligerne er der sjældent skrå vægge eller andre små detaljer i sjove former.

Det giver derfor god mening at vælge et gulv som følger den samme stil og dermed ikke clasher med resten af huset.

Et simpelt plankegulv vil ofte være en god løsning. De lige linjer i gulvet vil hænge godt sammen med resten af husets geometriske stil og skabe en god balance.

Det kan også være en god idé at vælge en træsort som er lys, så den passer til de hvide vægge som man typisk finder i funkisvillaer. Et gulv i egetræ eller ahorn kan for eksempel være en god løsning.

Hvis du gerne vil have en mere dramatisk effekt, kan du også vælge køre med en mørkere træsort – for eksempel mahogni eller sort eg. Så vil det mørke trægulv stå i stærk kontrast til de hvide vægge, og det kan skabe et mere dynamisk udtryk.

 

Murermestervillaen

Murermestervillaener en klassisk hustype som har været en del af det danske boliglandskab i mange årtier. Der findes især mange murermestervillaer fra 1950’erne, og de er typisk bygget til at være mere familieorienterede end patriciervillaerne.

Måske bor du i en murermestervilla og overvejer at få lavet nyt gulv? Her er trægulvet ofte et godt valg. Trægulve er gode for akustikken i en bolig da de er lydabsorberende. Det kan derfor være en fordel at vælge et gulv i træ hvis I er en større børnefamilie.

Muremestervillaen har typisk mange flere detaljer i sit udtryk end funkisvillaen har. Det kan derfor være en god idé at vælge et gulv som ikke tilføjer for mange ekstra detaljer og gør husets indre for ”rodet”. Her er et simpelt parketgulv ofte en god idé.

Sandfarvet eg eller lys ask kan gå i god harmoni med resten af murermestervillaens. Hvis du er til et mere dynamisk udtryk, kan du også prøve dig frem med et sildebensgulv eller trægulv i et andet unikt mønster.

Det kan dog risikere at overdøve resten af boligen hvis der sker for meget rent visuelt. Her kan en visualisering hjælpe dig på vej til at finde ud af om gulvtypen er den rigtige for dig.

 

Landhuset

Det klassiske landhus er uden tvivl en af de mest romantiske hustyper i Danmark. Landhuset er kendetegnet ved dents gammeldags udtryk og gode beliggenhed til natur- og marklandskaber. Den er også ofte lavet af træ, og det giver derfor god mening at vælge et gulv som er i samme stil som resten af huset.

”Klassisk” er et nøgleord når man taler om landhuse, og det er derfor en god idé at følge den samme tankegang når du skal vælge gulv.

Et rustikt plankegulv vil ofte gå godt med resten af husets gammeldags ydre, og rent farvemæssigt plejer man at kunne slippe godt afsted med både lyse og mørketræsorter. Hvis huset har loft til kip med mørke træbrædder, vil et mørkt trægulv gå godt sammen med loftet og kunne skabe en god og hyggelig indendørs stemning.

Det er meget normalt med loft til kip i gamle gårdhuse, og et gulv i samme træsort som loftets brædder plejer at give en god balance og bidrage til det rustikke udtryk.

Hvis du hellere vil have et mere moderne udtryk i dit landhus, kan et plankegulv i hvid eg eller fyr også være en god idé. Plankegulvet vil bevare husets rustikke charme, men den hvide farve vil give det et moderne pust og kant. Det kan især gå godt sammen med en større renovering eller modernisering af huset.