Facadetegninger og hvad de betyder for dig

Ordbog

April 11, 2021

For rigtig mange mennesker vil det første spørgsmål i byggeprocessen være: Hvordan kommer mit hus til at se ud? Dette kan facadetegningen være den første indikator af. Er du i tvivl om, hvad facadetegningen indeholder, og hvad du skal bruge den til? Læs med her.

En facadetegning viser dit hus udadtil

Det er en teknisk tegning, der skal bruges, når du søger om byggetilladelse til dit projekt. På facadetegningen vil man vise alle husets facader set fra de fire verdenshjørner, og dermed bliver det en tegning for husets udvendige udtryk. Ligeledes vil man tegne relevante højder på denne tegning. Det kunne eksempelvis være højder og længde på selve huset, taget, vinduer osv.

I nogle tilfælde vil du i stedet for facadetegning, støde på ordet ‘opstalt’. En opstalt er det samme som en facadetegning, så lad endelig ikke forskellen på ordene forvirre dig. 

Derfor er en facadetegning vigtig - for dig og din arkitekt

Udover at tegningen skal bruges i myndighedsbehandlingen, når du søger om byggetilladelse, har facadetegningen også en del anden indsigt at byde på. Facadetegningen viser, som sagt, dit hus’ form og ydre udseende. Vi kan altså se husets proportioner, og hvordan disse harmonerer med omgivelserne, som det befinder sig i. Helt basalt kan en arkitekt her hjælpe dig med at se, om dit hus passer til omgivelserne og er smukt udadtil. 

Der er mange vigtige ting at tage stilling til, når du skal bygge, og udseendet af dit hus er måske en af de første. Det er vigtigt, at dit hus spiller godt sammen med omgivelserne, og at du kan se dig selv i netop det design, som du beslutter dig for.

Ved at bruge facadetegninger som udgangspunkt, kan vi altså se, om facaderne også indbyrdes harmonerer og har sammenhæng, hvordan vinduerne og dørene spiller sammen med det resterende hus og meget mere - det vil have stor betydning for dit projekt. I forhold til vinduernes størrelse, kan en arkitekt også hjælpe dig med at foretage en energiberegning på huset på baggrund af disse tegninger. 

Hvilke andre tegninger skal du bruge?

Der er forskel på, hvilke tegninger du skal bruge, når du søger byggetilladelse til dit projekt, og hvilke du skal bruge til dig selv. Til byggetilladelsen skal du ofte bruge tegninger som:

Disse tegninger kan du læse mere om i vores andre artikler, hvis du er i tvivl om, hvad de indeholder.

Der findes også tegninger, som ikke er en del af myndighedsbehandlingen, men som er gode for dig at have til dit byggeprojekt. Dette er blandt andet visualiseringer. Visualiseringer er som oftest også tegninger af dit hus udefra. Hvor facadetegningen er et teknisk og flad tegning, er visualiseringer ofte i 3D, og viser arkitektens æstetiske og designmæssige vision for dit hus.


Alle disse forskellige tegninger har hver deres formål og betydning for din proces. Vi tilbyder vores hjælp til alle steps i processen - lige fra tekniske tegninger og forundersøgelse af dit hus til komplette designmanualer til byggefirmaet. Du kan læse mere om vores pakkeløsninger her.